Доступність посилання

ТОП новини

Російські ракети у Криму: ядерні чи інформаційні?


Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. Фото надане Проектом «Флот-2017»
Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. Фото надане Проектом «Флот-2017»

Київ – Росія завозить до Севастополя тактичне ядерне озброєння, заявив Радіо Свобода представник радикальної російської опозиції, посилаючись на джерела у керівництві Чорноморського флоту Російської Федерації. Він пояснює це прагненням Кремля мати додаткові важелі тиску на українську владу напередодні президентських виборів. Думки ж українських експертів щодо цього розділилися. Частина заявляє, що поява російських боєголовок у Севастополі можлива, але не доведена. Інші вважають подібні заяви спланованою дезінформацією з метою посилити політичну напругу в Криму і в Україні загалом.

Російський опозиційний діяч і фахівець зі стійкого розвитку, мешканець Москви Петро Хом’яков просить в Україні політичний притулок. У Росії він заснував кілька організацій праворадикального спрямування, а влада порушила проти нього карну справу за підозрою в екстремізмі.

В інтерв’ю Радіо Свобода Хом’яков заявив, що російська влада свідомо роздуває протистояння з Україною, маючи намір таким чином приховати власні внутрішні проблеми.

До Севастополя завезли ядерну зброю – російський опозиціонер

Одним із засобів тиску на Україну Хом’яков називає завезення на базу ЧФ у Севастополі тактичних ядерних зарядів, про яке йому нібито повідомили джерела в самому флоті.

«Ми маємо широку мережу прихильників, зокрема всередині Чорноморського флоту. І від них дійсно був витік інформації про те, що до Севастополя завозять тактичні ядерні озброєння. Не можу назвати всіх подробиць, бо викрию своїх інформаторів. На мою думку, озброєння завезені з метою шантажу, залякування українського керівництва», – говорить Петро Хом'яков.

ЧФ може озброїтися боєголовками, але Росії це зараз невигідно – експерти

У нинішніх умовах Росії невигідно завозити ракети до Криму і використовувати їх як аргумент, бо таким чином вона порушує міжнародні угоди про нерозповсюдження ядерної зброї, вважає керівник проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук. Проте він називає такий крок з боку Росії цілком можливим, через те, що Україна має недостатні важелі контролю за озброєннями Чорноморського флоту.
«Україна зараз не може гарантувати свій без’ядерний статус. Чорноморський флот Російської Федерації порушує міжнародні угоди й українське законодавство, зокрема указ Президента України щодо контролю над переміщенням озброєнь ЧФ. У цьому проблема й полягає. Російська сторона може обманювати і ввозити що завгодно. Можливо, там є й ядерні боєголовки».

Як приклад, Дмитро Тимчук наводить випадок, коли 16 червня цього року українських експертів не пустили до чотирьох російських літаків СУ-24МР, які потенційно здатні нести ядерні заряди, і до складів, де заряди могли зберігатися. А тиждень тому до Севастопольської бухти зайшов російський десантний корабель, на якому, за підозрами, могли бути крилаті ракети. Дмитро Тимчук говорить, що українські експерти на кораблі не побували, однак українське МЗС офіційно заявило, що ракет на кораблі немає.

Російське військове командування наполягає, що жодних ядерних боєголовок у Севастополь не завозило і такого наміру не має. Однак технічна можливість приховати ядерну зброю в Севастополі існує, зазначає помічник міністра оборони України з питань військово-морських сил Сергій Близнюков.

«Кожен корабель, який має торпедне озброєння, може використовувати ядерну зброю, кожен літак, що має підвіску, – може. Але завезли чи не завезли? Ми неодноразово піднімали це питання, і росіяни офіційно заявляли, що ядерної зброї немає».

«Ядерні» переміщення приховати неможливо?

Українсько-російські угоди дають Україні право знати про всі озброєння, які надходять до Чорноморського флоту. Але за словами Сергія Близнюкова та Дмитра Тимчука, українські митники не перевіряють особисто кожен військовий корабель чи літак Росії, а найчастіше лише отримують декларації про їхній вантаж.

Водночас за останні півроку в Севастопольській бухті не проводили ніяких робіт, які необхідні для переміщення ядерних боєголовок, заявляє директор Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «НОМОС» у Севастополі Сергій Кулик.

«Сховища ядерної зброї розміщені на кавказькому узбережжі Чорного моря, також є плавучі засоби для її перевезення. Або вони мали прийти до Севастополя, або з Севастополя мали вирушити кораблі, які здатні її перевозити. Нічого такого не відбувалося», – ділиться власними спостереженнями експерт.

Головне не завезти, а налякати?

Інформація про російську атомну зброю в Севастополі, яка поширюється опозицією, вигідна передовсім офіційній Москві, говорить політолог Віктор Небоженко.

«Гадаю, це пов’язано з відомим листом Дмитра Медведєва до Віктора Ющенка. Оскільки він не досягнув належного ефекту ані в Києві, ані у Москві, виникли чутки про завезену до Криму ядерну зброю. Петро Хом’яков позиціонує себе як критик Кремля, але сприяє його намірам, поширюючи дані, які змушують українське суспільство та еліту тривожитися щодо планів Росії».
Експерт переконаний, що наразі йдеться не про реальну атомну зброю, а про зброю інформаційну, якою за задумом Кремля, має стати витік інформації про боєголовки в Севастополі.

Автор заяви про нібито завезення на базу ЧФ у Севастополі тактичних ядерних зарядів Петро Хом’яков очолює оргкомітет з підготовки до першого з’їзду російських радикалів, який має відбутися в Києві 2 жовтня. Раніше цього місяця за його підписом з’явилися листівки біля штабу Чорноморського флоту Росії у Севастополі із закликами до російських моряків повернути зброю проти ворогів Росії у Кремлі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG