Доступність посилання

ТОП новини

США допоможуть українському війську задля безпеки України


Заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александер Вершбоу
Заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александер Вершбоу

Київ –США поглиблюватимуть співпрацю з Україною у військовій галузі та у рамках європейської політики безпеки. Лише на стажування українських офіцерів у новому році американський уряд має намір надати понад півтора мільйона доларів, заявив сьогодні у Києві заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки, кар’єрний дипломат Александер Вершбоу.

Нинішній візит до Києва – одна з перших закордонних поїздок, яку Александер Вершбоу здійснює на посаді заступника міністра оборони США з питань безпеки. Тож темою переговорів і зустрічей в Україні якраз і стало питання європейської безпеки.

За словами Вершбоу, Україна може стати потужним гравцем у системі європейської безпеки тільки в разі, якщо збудує міцну демократію, стабільну політичну систему та міцну армію. І США підтримують її у цій царині.

«Сполучені Штати надалі залишаються поруч із Україною на її шляху до розвитку свободи, демократії, добробуту. Це вибір України, і ми будемо допомагати українцям здійснювати відповідні кроки. А євроатлантичний вибір України – це її внесок у створення сильної і стабільної Європи», – вважає Вершбоу.

США готуватимуть українське військо до відповідності НАТО

Але, оскільки будь-яка демократія, згідно з історичним досвідом, має вміти себе захищати, то одним із найважливіших завдань України Вершбоу бачить реформування і зміцнення її Збройних Сил. Щоб допомогти українцям у цьому складному процесі, американський уряд надає чималу суму – лише на стажування українських офіцерів у США нададуть понад півтора мільйона доларів.

«У галузі військової співпраці Україна і США обрали галузь безпеки та модернізації Збройних Сил, щоб українське військо було дієздатним, сучасним і відповідало стандартам НАТО», – каже американський військовий чільник.

Північноатлантичний союз, за словами Вершбоу, залишається надійною гарантією європейської безпеки, інструментом захисту демократії та територіальної цілісності держав. Що ж до «російського фактору», то Вашингтон сподівається, що Росія дотримуватиметься гарантій безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України згідно з Будапештським меморандумом.

Україну найліпше захистить демократія в ній

Від підписання цього документа цього року виповнюється 15 років. У 1994 році Україна, маючи третій у світі ядерний потенціал, відмовилася від нього. Натомість у Будапешті підписали меморандум, у якому США, Велика Британія та Росія погодилися виступити гарантами національної безпеки України. Пізніше до нього приєдналися й іще дві ядерні держави, теж постійні члени Ради безпеки ООН, – Франція і Китай.

Александер Вершбоу наголосив, що Сполучені Штати не бачать потреби у перегляді положень Будапештського меморандуму для пошуку додаткових гарантій безпеки України. За його словами, сильна стабільна Україна, з розвиненою системою демократії і контролем суспільства над владою та армією – чи не найліпша гарантія безпеки української держави.

До посади другої людини в міністерстві оборони США Александер Вершбоу прийшов, маючи за спиною більш як 30-річний досвід дипломатичної роботи. Він був послом США у НАТО, Росії та Південній Кореї. В американській пресі пишуть, що Вершбоу відігравав визначальну роль у зміцненні оборонної співпраці Сполучених Штатів із союзниками в Європі та Азії. Окремий інтерес Вершбоу до «російського питання», адже він здобув ступінь бакалавра з росієзнавства та східноєвропейських студій у престижному Єльському університеті.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG