Доступність посилання

ТОП новини

Гавел попереджає про посилення авторитарних режимів у Східній Європі


«Активність авторитарних режимів на Сході Європи зростає», – попереджає Вацлав Гавел – колишній дисидент, перший президент Чехії в інтерв’ю для німецького щоденника Die Zeit, що вийшло в середу.

Передусім Гавел називає Росію, де, на його думку, найчастіше гинуть критично налаштовані до режиму журналісти.

У східноєвропейських країнах, також і в Чехії, яка в листопаді відзначить 20-ліття падіння комуністичного режиму й громадяни якої здобули основні демократичні свободи, і досі відчуваються «родові муки» народження демократії, вважає Гавел; не відійшли в минуле мафіозні підходи в приватизації економіки, правовий порядок не підтримується правом моралі.

На думку відомого чеського правозахисника, в країнах Східної Європи існує тенденція створення нових, небезпечних авторитарних режимів. У цих державах формально працюють парламенти й політичні партії, та влада утримується в руках олігархів, поліції й розвідки.

Вацлав Гавел – лідер демократичної «оксамитної революції» 1989 року, відомий дисидент, президент Чехословаччини (1989–1992), перший президент Чехії (1993–2003), драматург, автор понад 20 п’єс і публіцистичних творів. У середу в Берліні він отримав німецьку нагороду засобів масової інформації за правозахисну діяльність.
XS
SM
MD
LG