Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США закликають лідерів Боснії подолати кризу


Європейський Союз і Сполучені Штати Америки закликали провести наступного тижня зустріч із керівниками Боснії і Герцеговини й висловили «серйозну стурбованість» політичною кризою в цій країні.

Міністр закордонних справ Швеції, яка головує нині в ЄС, Карл Більдт і заступник державного секретаря США Джим Стайнберґ разом закликали в п’ятницю провести такі багатосторонні переговори 9 жовтня в боснійській столиці Сараєві з метою «стимулювати політичний діалог».

У четвер боснійські серби пригрозили вивести своїх представників із загальнодержавних інституцій через суперечку навколо дій міжнародного адміністратора країни, які вони вважають за перевищення повноважень. Засідання боснійськосербського парламенту на цю тему має відбутися вже в понеділок, 5 жовтня.

Верховний представник міжнародної спільноти в Боснії і Герцеговині Валентін Інцко, який має значні повноваження за Дейтонськими мирними угодами, що поклали край боснійській війні 1990-х років, напередодні не дав боснійським сербам розвалити загальнобоснійську енергопостачальну компанію, якою володіють спільно обидві частини Боснії. Він продовжив повноваження нинішнього складу ради компанії «Електропренос» після того, як боснійські серби, що бажають створити власну енергопостачальну компанію, бойкотували роботу цієї ради.

Республіка Боснія і Герцеговина є федеративною державою, яка має деякі спільні інституції для обох її головних частин – Республіки Сербської, утворення боснійських сербів, та Федерації Боснії і Герцеговини, що об’єднує босняків (раніше відомих як «боснійські мусульмани») та боснійських хорватів.
XS
SM
MD
LG