Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк подарував Чернівцям пам’ятник Францу Йосифу Першому


Лідер Громадської ініціативи «Фронт змін» Арсеній Яценюк відкрив у Чернівцях пам’ятник імператору Австро-Угорщини Францу Йосифу Першому.

За повідомленням прес-служби політика, пам’ятник встановили на особисті кошти Яценюка.

Перший камінь під майбутній пам’ятник Арсеній Яценюк заклав ще рік тому, 4 жовтня 2008 року, в дні святкування 600-річчя Чернівців. А вчора у сквері на вулиці Мирона Кордуби відбулося його урочисте відкриття.

У церемонії взяли участь Чернівецький міський голова Микола Федорук, представники обласної влади, а також Надзвичайний і Повноважний посол Австрії в Україні Йозеф-Маркус Вукетич.

Арсеній Яценюк наголосив, що відкриття пам’ятника імператору Австро-Угорщини Францу Йосифу Першому – це відновлення історичної справедливості. «Відбулася справедлива оцінка історичних подій на Буковині. Адже Україна і Буковина були частиною імперії, і саме в період існування цієї імперії тут відбувався дуже серйозний розвиток. Чернівці почали розвиватися як національний культурний центр – починаючи з відкриття університету і закінчуючи чотирма україномовними школами, українськими газетами й загалом економічним, соціальним, політичним рухом», – зазначив він.

Місто Чернівці досягло найбільшого розквіту, коли Буковина входила до Австро-Угорської імперії за часів імператора Франца Йосифа Першого (1848-1916). Саме з його ім’ям пов’язаний бурхливий економічний і культурний розвиток міста, зокрема поява залізниці Чернівці-Львів, електростанції, введення в дію електричного трамваю, водогону й каналізації, спорудження кафедрального собору, міського театру, шкіл, серед яких чотири народні школи з українською мовою навчання. 1875 року засновано Чернівецький університет.
XS
SM
MD
LG