Доступність посилання

ТОП новини

До 2010 року Україна не зможе підписати договір про асоціацію з ЄС


Українська влада не встигне підготувати договір про асоціацію між Україною та Європейським Союзом до грудневого саміту, на якому раніше планувалося підписати цей документ.

Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі висловив аналітик фонду Баторія (Batory Foundation, Варшава) Гжегож Громадський, котрий пояснив це неузгодженістю, в першу чергу, угоди про вільну торгівлю, яка має бути основною складовою договору про асоціацію.

Експерт зауважив, що угода про зону вільної торгівлі зачіпає інтереси дуже багатьох сторін в Україні, що не дозволить її остаточно узгодити до моменту, коли буде зрозуміло, хто керуватиме державою найближчі роки.

«Немає шансу домовитися про угоду перед виборами Президента в Україні», – сказав він.

Громадський висловив думку, що українцям не варто затягувати з підписанням цього договору, очікуючи, наприклад, 2011 року, коли в Євросоюзі півроку головуватиме Польща, котра активно підтримує євроатлантичну інтеграцію українців.

Аналітик пояснив це запланованим запровадженням лісабонського трактату, який послабить роль головуючої країни під час піврічного ротаційного головування в ЄС.

Експерт назвав можливим підписання договору про асоціацію з Україною восени 2010 року.

Громадський додав, що підписання договору було б вигідне нинішньому Президенту Віктору Ющенку та прем’єру Юлії Тимошенко, котрі могли б назвати це підписання своєю заслугою.

5 жовтня у Брюсселі розпочався 8-й раунд переговорів про зону вільної торгівлі, який має стати складовою частиною договору про асоціацію між Україною та ЄС.
XS
SM
MD
LG