Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Дем’янюком у Німеччині почнеться 30 листопада – адвокат


Судовий процес над Джоном (Іваном) Дем’янюком, вихідцем із України, якого в Німеччині звинувачують у причетності до нацистських злочинів і вбивств майже 28 тисяч євреїв, почнеться 30 листопада, повідомив адвокат звинуваченого Ґюнтер Маулль.

За його словами, суд у Мюнхені вже призначив між кінцем листопада і початком травня наступного року 35 днів, у які розглядатиме справу Дем’янюка.

Речниця суду відмовилася коментувати це повідомлення.

Минулого тижня цей суд офіційно взяв справу до розгляду, прийнявши звинувачення прокуратури.

Як вважають, процес буде тривалим: за висновком німецьких лікарів, 89-річний Дем’янюк за станом здоров’я здатен витримати не більш як два півторагодинні засідання на день. Син Дем’янюка заявляє, що американські лікарі відвели його тяжко хворому батькові ще близько року життя.

Джонові (Іванові) Дем’янюку висунули звинувачення в 27 тисячах 900 випадках співучасті у вбивстві.

Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив охоронцем у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої нацистами Польщі протягом часу, за який там знищили саме 27 тисяч 900 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

Раніше Дем’янюка, який жив у Сполучених Штатах Америки, вже вдруге позбавили американського громадянства і на запит Німеччини депортували до цієї країни для суду.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» в іншому нацистському таборі смерті Треблінка. Але після перегляду справи це звинувачення зняли, вирок скасували і Дем’янюка звільнили. Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.
XS
SM
MD
LG