Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: Росiя готова пiдтвердити гарантiї безпеки України


Міністр закордонних справ Росiї Сергiй Лавров розкритикував висловлювання представникiв США щодо виконання Росiєю своїх зобов’язань за будапештськими домовленостями про гарантiї безпеки України та Казахстану у зв’язку з їх вiдмовою вiд ядерної зброї.

«Це не дуже добросовісне висловлювання. В контексті тих переговорів, які ми ведемо зі Сполученими Штатами з підготовки нового договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь, саме російська сторона ініціативно поставила питання про те, щоб в контексті цієї роботи ми не забули про гарантії безпеки, які були надані і Україні, і Білорусі, і Казахстану», – заявив Лавров.

За його словами, Москва готова підтримати ці гарантії в повному обсязі.

Нещодавно заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александер Вершбоу, перебуваючи в Києві, заявив, що в США розраховують на дотримання Росією гарантій безпеки суверенітету і територіальної цілісності України – згідно з Будапештським меморандумом.

Цей меморандум, підписаний 1994 року, передбачає гарантії безпеки України та Казахстану в обмiн на їхню добровiльну вiдмову вiд володiння ядерною зброєю та приєднання до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.
XS
SM
MD
LG