Доступність посилання

ТОП новини

Звiт про вiйну на Кавказі не змінює позицію НАТО щодо України та Грузії – генсекретар


Доповідь незалежної місії, створеної ЄС, із розслідування причин війни між Росією та Грузією у серпні 2008 року не змiнює позицiї НАТО щодо перспективи членства в альянсi Києва та Тбiлiсi, заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Рассмусен.

«Звiт не матиме жодного впливу на рiшення, якi вже були ухвалені в НАТО. Я би нагадав вам рішення, схвалені на саміті в Бухаресті, відповідно до яких Україна та Грузія стануть членами НАТО, якщо, звичайно, відповідатимуть критеріям», – сказав вiн.

Коментуючи саму доповідь, генсекретар НАТО заявив, що в ній визнаються помилки обох сторін конфлікту.

«Але найважливіше – це майбутнє, і я закликаю обидві сторони бути стриманими і утримуватися від подальшої конфронтації», – наголосив Расмуссен.

Крiм того, вiн повідомив, що позицiя НАТО щодо невизнання незалежностi двох грузинських регiонiв – Пiвденної Осетiї та Абхазiї – залишається незмiнною.

«Ми стоїмо на позицiї поваги до суверенiтету Грузiї та її територiї», – наголосив генсекретар.

Нещодавно незалежна місія, створена за рішенням Євросоюзу, в своїй доповіді про обставини минулорічної війни між Росією та Грузією заявила, що обидві сторони порушили міжнародне законодавство. Зокрема, у звіті мовиться, що широкомасштабні бойові дії почала Грузія «неправомірним» нападом на самопроголошену Південну Осетію, але відповідь Росії була надмірною, а п’ятиденній війні передував тривалий період провокацій і напруженості.
XS
SM
MD
LG