Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині хочуть мати новий уряд ще до 9 листопада


Будівля Рейхстагу в якій працює німецький парламент - Бундестаг
Будівля Рейхстагу в якій працює німецький парламент - Бундестаг

Німеччина – Переможці парламентських виборів у Німеччині тиснуть на газ. Цього тижня християнські демократи та ліберали розпочали коаліційні переговори. Висловлюються сподівання, що урядову програму вдасться розробити ще до кінця жовтня. Хоча сторони мають і розбіжності в поглядах на деякі проблеми.

План переговорів розписаний уже на весь жовтень. Очікується, що найпізніше до 9 листопада в Німеччині буде приведено до присяги новий чорно-жовтий уряд, тобто уряд у складі християнських партії та лібералів. Тим більше, що 9 листопада має велике символічне значення для німців, оскільки саме в цей день впала Берлінська стіна. А цього року ще й відзначається 20-річний ювілей цієї події.

Попри партнерство існують і розбіжності

Ще перед початком переговорів канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка водночас очолює християнських демократів, задала тон. «Ці коаліційні переговори ми проводитимемо в партнерській і чесній атмосфері. Але, звичайно, враховуватиметься й те, що між нами існують і розбіжності», – заявила Меркель.

Серед таких розбіжностей називається ставлення до соціальної політики. Ліберали, зокрема, хотіли б зробити гнучкішим закон, який захищає працівників від звільнень. Вони сподіваються, що тоді підприємці швидше створюватимуть робочі місця. Християнські демократи, в свою чергу, заявляють, що не мають наміру чіпати цей закон.

Різні погляди також на питання безпеки. Нинішній міністр внутрішніх справ, християнський демократ Вольфганг Шойбле є прихильником сильної держави. Відповідні закони були ухвалені в Німеччині після терактів 11 вересня 2001 року. Колишній міністр юстиції Німеччини, ліберал Сабіне Лойтгойзер-Шнарренбергер натомість у центр уваги ставить збереження громадянських прав.

Часу на суперечки немає

«Безперечно, ми маємо розбіжності. Але так і повинно бути, – зазначає лідер лібералів Гідо Вестервеллє. – Крім того, в нас немає таких розбіжностей, які б не можна було подолати. Я переконаний, що ми врешті-решт підпишемо хорошу коаліційну угоду».

На думку оглядачів, партнерам по майбутній правлячій коаліції в Німеччині більше нічого іншого й не залишається – для суперечок немає часу. Як написала газета Westfalen-Blatt, християнські демократи й ліберали повинні довести, що ринок і держава можуть так само гармонійно співіснувати, як свобода й безпека. «Чорно-жовтій коаліції треба знайти шлях подолання наслідків кризи. Їй потрібні ідеї, де Німеччина перебуватиме через чотири, а ще краще через 10 років», – написала газета Westfalen-Blatt.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG