Доступність посилання

ТОП новини

Петро Порошенко – новий міністр закордонних справ


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Верховна Рада затвердила Петра Порошенка новим главою Мiнiстерства закордонних справ України. За таке рішення у п’ятницю проголосували 240 народних депутатів.

Зокрема, постанову про призначення Порошенка пiдтримав один депутат Партiї регiонiв, 151 – фракцiї БЮТ, 63 – НУНС, один депутат фракцiї Компартiї, 20 представників фракцiї блоку Литвина та чотири позафракцiйнi депутати.

Петро Порошенко прийняв присягу в сесiйнiй залi парламенту.

Президент Віктор Ющенко сьогодні закликав депутатів протягом п’яти днів розглянути його пропозицію щодо призначення Порошенка на посаду голови МЗС, яка залишалася вакантною з березня.

Порошенко – випускник факультету мiжнародних вiдносин i мiжнародного права Київського унiверситету, економiст-мiжнародник. Депутат Верховної Ради 1998-2005 років. У 2005 роцi – секретар Ради нацiональної безпеки та оборони.

Новопризначений глава МЗС вiдразу їде на самiт СНД

Петро Порошенко, якого сьогодні парламент призначив міністром закордонних справ, найближчим часом планує вилетіти в Кишинів для участі в саміті глава держав-учасниць СНД.

Новопризначений голова МЗС запевнив, що «кожен день» його роботи на цій посаду «буде ефективним».

Порошенко також заявив, що робота Мiнiстерства закордонних справ, як i робота всiєї команди уряду, має бути в нацiональних iнтересах України.

«Нам треба працювати на об’єднання, а не на роз’єднання», – сказав вiн.

За словами Порошенка, його першим кроком на новiй посадi стане iнiцiатива про внесення змiн до держбюджету про належне фiнансування вiдомства. Зокрема, сказав голова МЗС, йдеться про фiнансування українських представництв за кордоном i видiлення на це 15 мільйонів гривень.

Порошенко поки що не визначився, чи очолюватиме далi Раду НБУ

Міністр закордонних справ Петро Порошенко допускає поєднання посад голови зовнішньополітичного відомства й голови ради Національного банку.

«У раді Національного банку представлені деякі міністри. Ця робота здійснюється на громадських засадах», – сказав Порошенко після сьогоднішнього призначення міністром закордонних справ.

При цьому він наголосив, що визначиться з подальшим перебуванням на посаді голови ради НБУ після консультацій із Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко й Президентом Віктором Ющенком.

Порошенко очолює раду Національного банку з лютого 2007 року.

Порошенко – випускник факультету мiжнародних вiдносин i мiжнародного права Київського унiверситету, економiст-мiжнародник. Депутат Верховної Ради 1998-2005 років. У 2005 роцi – секретар Ради нацiональної безпеки та оборони.

Ющенко: Порошенко проводитиме політику Президента

Президент Віктор Ющенко висловлює переконання, що новопризначений міністр закордонних справ Петро Порошенко буде реалізовувати зовнішньополітичний курс глави держави. За його словами, головна складова цієї політики – відстоювання національних інтересів і розвиток добросусідських відносин з усіма країнами.

Президент зауважив, що за останні шість місяців, поки не було міністра закордонних справ, Україна багато втратила у відносинах з країнами-сусідами, Європейським Союзом, Сполученими Штатами Америки.

«Нам сьогодні потрібно це наздогнати, зробити ту роботу, яка за шість місяців не була зроблена, – посилити наші відносини», – сказав глава держави, перебуваючи в Кишиневі.

За його словами, в цьому кварталі графік міжнародних контактів України є дуже напруженим. Зокрема, планується 5-7 візитів керівників інших держав до України, також заплановано багато візитів українського Президента до інших країн, в тому числі країн-сусідів.

Глава держави подякував усім народним депутатам, які сьогодні підтримали запропоновану ним кандидатуру міністра закордонних справ. «Це значний і добрий сигнал – що ця частина української політики – зовнішньополітичний аспект найближчим часом набере характерної динаміки, що забезпечить відстоювання наших національних інтересів по всьому світу», – сказав Ющенко.

Президент також особисто привітав Порошенка, який теж перебуває в Кишиневі, з призначенням.

Верховна Рада за поданням глави держави призначила Порошенка міністром закордонних справ України 240 голосами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG