Доступність посилання

ТОП новини

Звільнити не можна призначити: депутати розглянуть міністерський ребус


Київ – 8 жовтня Верховна Рада планує проголосувати за кадрові ротації в уряді. Депутати мають розглянути кандидатури двох віце-прем’єрів та кількох міністрів. Проте опозиція наполягає спочатку відправити у відставку щонайменше чотирьох чинних членів Кабміну, а потім голосувати за призначення. Причому, в разі, якщо на відставку забракне голосів, парламентська трибуна може бути знову заблокованою.

Ротації у складі уряду – має стати першим питанням парламентського порядку денного 8 жовтня. Про таку домовленість депутатам повідомив спікер Володимир Литвин напередодні.

Спочатку мають розглянути кандидатури міністрів закордонних справ та оборони, які подає Президент. Щоправда, деякі депутати сумніваються в тому, що Президент внесе кандидатуру голови оборонного відомства.

Несподіваним кандидатом на посаду голови зовнішньополітичного відомства став теперішній голова Ради Нацбанку Петро Порошенко. Раніше Президент називав кандидатуру теперішнього посла України в США Олега Шамшура. Проте тепер внесене подання на Петра Порошенка, який, до речі, свого часу закінчив факультет міжнародних відносин.

Уряд вніс подання на затвердження двох віце-прем’єрів: Михайла Згуровського (ректор столичного Політехнічного університету), Юрія Любоненка (мер Кривого Рогу); міністра фінансів – Федора Ярошенка і міністра транспорту та зв’язку – Таріела Васадзе (депутат від БЮТ). Якщо урядові кандидатури не проголосують пакетом, їх розглядатимуть кожну окремо. Також планується розглянути призначення керівників Антимонопольного комітету і Держкомітету з телебачення та радіомовлення.

НУНС і КПУ вагаються


Урядова коаліція розраховує на голоси тієї частини фракції НУНС, що не входить до коаліції (групи «За Україну!» та «Єдиний центр»), комуністів та окремих регіоналів. «Десь 235 голосів на вирішення кадрового питання є», – каже депутат-бютівець Андрій Павловський.

У фракції НУНС немає єдиної позиції відносно кадрового питання. За словами депутата-нашоукраїнця Андрія Парубія, депутатська група «За Україну!» готова підтримати лише президентські кандидатури. «Урядові кандидатури ми розглянемо, але, оскільки ми не є учасниками коаліції, очевидно, не підтримаємо», – зауважив Парубій.

Представник «Єдиного центру» Василь Петьовка каже, що їхня група ще не визначилася, бо достеменно не знає кандидатів. «Почитаємо, почуємо виступи – і будемо визначатися», – зазначив він.

А депутат-комуніст Петро Цибенко каже, що позиція його фракції залежатиме у значній мірі від того, якими будуть результати голосування за звільнення міністрів: юстиції – Миколи Оніщука, освіти – Івана Вакарчука, культури – Василя Вовкуна. «А далі визначимося. Серед кандидатів кричуще неприйнятних кандидатур немає», – зауважив депутат-комуніст.

Не буде відставки – буде блокада?

Тим часом депутат-нашоукраїнець від групи «Народної самооборони» Тарас Стецьків вважає, що головною перешкодою може стати не брак голосів, а блокада парламентської президії Партією регіонів.

«Я думаю, що Партія регіонів заблокує трибуну. Це мій прогноз, можу і помилитися. Урядові кандидатури «Народна самооборона», напевно, підтримає. Щодо президентських кандидатур, то нехай їх спочатку внесуть. Бо я чув лише плітки», – зауважив Тарас Стецьків.

Народний депутат-регіонал Ганна Герман не дала однозначної відповіді з приводу того, чи вдаватиметься їхня фракція до блокади.

«Ми вимагаємо відставки чотирьох міністрів: Вакарчука (міністр освіти), Денисової (міністр праці та соціальної політики), Луценка (міністр внутрішніх справ) і Князевича (міністр охорони здоров’я), – каже регіоналка. – Від того, чи дослухається так звана коаліція до нашої вимоги, буде залежати подальший хід подій у Верховній Раді. Давайте не будемо забігати наперед».

Урядова коаліція називає кадрові призначення в уряді логічною передумовою для подальшого розгляду законопроекту про підвищення соціальних стандартів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG