Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення соціальних стандартів: і виборцям сподобатися, і до другого читання підготуватися


Під час ранкового засідання Верховної Ради України 6 жовтня 2009 року
Під час ранкового засідання Верховної Ради України 6 жовтня 2009 року

Київ. – Процес підвищення соціальних стандартів рушив з місця. Розблокована Верховна Рада ухвалила у вівторок в першому читанні законопроект, згідно з яким мінімальну зарплату та прожитковий мінімум мають підвищити вже з листопада. Щоправда, і дата, і розмір можуть змінитися під час другого читання. У парламенті багато тих, хто вважає, що до остаточного ухвалення цей закон може не дійти або дійти у дуже зміненому вигляді.

Попервах депутати мало вірили в те, що Верховну Раду вдасться розблокувати. Порозуміння вдалося досягти завдяки скасуванню постанови про голосування підняттям рук. У підсумку, депутати проголосували за законопроект про підвищення соціальних стандартів лідера фракції Блоку Литвина Олега Зарубінського. Згідно з документом, передбачено встановити мінімальну заробітну плату з 1 листопада цього року в розмірі 744 гривні, замість теперішніх 699 гривень.

Також парламент ухвалив за основу проект постанови про скорочення зарплат працівників органів державної влади та вирішив направити вивільнені кошти на підвищення розмірів соціальних стандартів.

Бютівці і регіонали обмінялися «люб’язностями»


Тим часом, в уряді засудили таке рішення парламенту. За словами першого віце-прем’єр-міністра Олександр Турчинова, підвищити соціальні стандарти можна лише завдяки емісії, що викличе інфляцію. «Закон про підвищення соціальних стандартів на меті не має ніякого підвищення соціальних стандартів, – заявив на брифінгу перший віце-прем’єр. – У випадку остаточного ухвалення цього закону і підписання його Президентом може бути повністю зруйнована фінансова система нашої держави».

Представники фракції Партії регіонів категорично не згодні з урядовою оцінкою ситуації. «Це все цинізм, лукавство, «лицемір’я», – коментує урядові аргументи депутат-регіонал Ярослав Сухий. – Бо ми ж бачимо постійні обіцянки прем’єра про підвищення зарплати вчителям, ще комусь... Виникає запитання: а інші категорії бюджетників?..»

Парламентські скептики обіцяють ґрунтовне доопрацювання

Натомість депутат-нашоукраїнець Павло Жебрівський скептично налаштований щодо перспектив подальшого розгляду законопроекту про підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму:

«І «регіони», і БЮТ, і Литвин розуміють, що приймати такі закони в цілому не можна. Але вони локшину на вуха людям віщають, бажаючи на цьому попіаритися. Це ж просто не буде виконано – ніким і нічим! Якщо народ готовий це «хавати», то він заслуговує на таких лідерів», – обурюється ситуацією депутат-нашоукраїнець Павло Жебрівський.

А на думку позафракційного депутата Тараса Чорновола, до другого читання і остаточного затвердження законопроект буде суттєво видозмінений. «Незадоволені в сесійному залі тим, що пройшов у першому читанні закон, практично всі, і в перш чергу – самі ж регіонали, – поділився він своїми спостереженнями з Радіо Свобода. – Я думаю, що до другого читання буде пропрацьована система взаємна, узгоджена між кількома фракціями – буде ціла куча поправок. Можливо, будуть навіть такі, що серйозно міняють зміст документа».

Автор законопроекту: «Не псуйте мені наперед настрій»

Сам автор законопроекту – депутат Олег Зарубінський – не захотів говорити про труднощі подальшого розгляду документа. «Є час для внесення пропозицій, є, сподіваюся, фахова робота членів профільного комітету, потім буде постатейне голосування... Не псуйте мені наперед настрій», – не надто оптимістично відповів лідер фракції Блоку Литвина.

Повернутися до соціальних стандартів Верховна Рада має вже найближчим часом. Адже депутати, серед іншого, ухвалили рішення скоротити процедуру розгляду закону про підвищення соціальних стандартів із двох тижнів до одного.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG