Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську презентували книгу «Дем’янів Лаз: геноцид Галичини»


Всеукраїнська конференція «Комуністичний терор на Прикарпатті: 1939–1941 роки» сьогодні відбулася в Івано-Франківську на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Присвячена вона 20-річчю початку розкопок місць поховань жертв комуністичного режиму неподалік Івано-Франківська, у Дем’яновому Лазі.

На форумі презентували книгу голови київського міського та заступника Всеукраїнського товариства «Меморіал», одного з організаторів розкопок на Прикарпатті у 1989 році Романа Круцика «Дем’янів Лаз: геноцид Галичини».

Книга присвячена жертвам комуністичного терору. Але, за словами Романа Круцика, це не лише книга-пам’ять, а й книга-звинувачення. У ній наведені імена енкаведистів, які причетні до знищення людей.

Автор планує видати другий том, де будуть детально описані кримінальні справи тих часів.

У 1989 році члени культурно-наукового товариства «Рух» та «Меморіалу» розпочали розкопки на місці масових поховань замордованих у Станіславській тюрмі під час відступу Червоної армії у червні 1941 року. У трьох могилах було виявлено останки більше півтисячі людей. Нині на цьому місці споруджено Меморіальний комплекс, створено музей жертв комуністичних репресій.

У неділю, 11 жовтня, Президент України Віктор Ющенко візьме участь у заходах із вшанування пам’яті жертв комуністичних репресій в урочищі «Дем’янів лаз» в Івано-Франківській області, повідомила прес-служба голови держави.

Зокрема, Президент візьме участь у вічі з нагоди 20-ї річниці перепоховання жертв комуністичних репресій в урочищі «Дем’янів Лаз».
XS
SM
MD
LG