Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» бачить «проблему» в держвласності на ГТС України


Голова правління російського газового монополіста, компанії «Газпром», Олексій Міллер вважає, що проблеми газової галузі України системні і пов’язані в першу чергу з тим, що право власності на газотранспортну систему України належать українській державі.

«В Україні є розуміння, що там багато чого треба змінювати. Але, з іншого боку, зрозуміло, що газотранспортна система України, її розвиток, модернізація є заручником політичних подій в Україні», – заявив керівник «Газпрому» на російському державному телеканалі «Росія» в суботу, повідомляють у неділю агентства.

На думку Міллера, говорити про якісь конкретні кроки для зміни становища можна буде вже за нової політичної ситуації в Україні, а до президентських виборів, вважає він, «нічого кардинально нового там не відбудеться».

На думку багатьох експертів, отримати хоч якийсь контроль над газотранспортною системою України є одним із найголовніших прагнень «Газпрому».

Задля цього Росія і проросійські сили в Україні часто нагадують про висунену ще 2002 року ідею «газотранспортного консорціуму» за участі Росії, який мав би взяти ГТС України в управління.

Верховна Рада України 2006 року встановила, що ця газотранспортна система є власністю держави і не може бути приватизована.

Спільна заява Спільної між Україною і Євросоюзом міжнародної конференції щодо модернізації ГТС України в березні цього року, яка передбачає, серед іншого, гарантії незалежності оператора цієї ГТС, викликала різку критику Москви.
XS
SM
MD
LG