Доступність посилання

ТОП новини

В Україну їде місія МВФ


Київ – Сьогодні до Києва прибуває місія Міжнародного валютного фонду на чолі з головою місії Джейлою Пазарбазіолу. Експерти МВФ ознайомляться з економічною й фінансовою ситуацією в Україні і обговорять стан виконання Меморандуму, підписаного 23 липня 209 року.

Залежно від того, як Україна виконує Меморандум про економічну й фінансову політику, МВФ визначатиметься, давати чи ні четвертий транш кредиту «стенд-бай».
Голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на перс-конференції у Києві, 14 квітня 2009р.


Для Міжнародного валютного фонду дуже важливо, щоб країни, які отримують його кошти просувалися в напрямку стабілізації внутрішньо-економічної ситуації, – заявив Радіо Свобода директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

«Ключовими темами в перемовинах буде звичайно питання стану української банківської системи. Будуть бюджетні питання, оскільки фіскальна політика багато в чому задає вектор економічного розвитку. І, звичайно, це будуть питання, пов’язані з ухваленням в першому читанні закону Про підвищення соціальних стандартів», – каже директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Серед інших проблем, які можуть виникнути під час переговорів з експертами МВФ Ігор Бураковський назвав відсутність консолідації української влади і наявність кількох центрів, які ухвалюють економічні рішення.

Негативне рішення МВФ вплине на курс гривні

Прогноз скоріше позитивний, ніж негативний, що Україна отримає черговий кредит МВФ, вважає економічний експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Сергій Кисельов. А серед проблем на переговорах він назвав відмову України підвищувати тарифи на газ для населення.

«Уряд робив певні кроки, які показували готовність до співпраці з МВФ. Тут можна згадати 17 постанов, ухвалених у квітні 2009 року. У них мова йшла про заходи зі стабілізації пенсійного фонду і НАК «Нафтогаз України». Ми говоримо про те, що фахівці МВФ були допущені до бюджетного процесу», – зазначає економічний експерт школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії.

Головним аргументом, який може змусити МВФ не виділяти гроші для України, Сергій Кисельов вважає ухвалений минулого тижня закон про підвищення соціальних виплат. За його словами, негативне рішення МВФ вплине на зниження курсу гривні, що, в свою чергу, позначиться на банківській діяльності.

Фахівці Міжнародного валютного фонду перебуватимуть в Україні до 24 жовтня.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG