Доступність посилання

ТОП новини

«Починати з нуля». Нові правила набору телефонних номерів


З 14 жовтня українцям доведеться дзвонити не через вісімку, а через нуль. Міжміські та міжнародні телефонні номери втрачають вісім, замість цього треба натискати просто «0» (коли дзвоните в інше місто) та два «нулі» (коли зв’язуєтесь із закордоном). Наприклад, якщо телефонуєте до Дніпропетровська, замість 8-0562 слід набрати 0-562 плюс номер абонента. Зміни стосуються і мобільного зв’язку. Наскільки виправдане переведення на новий порядок набору телефонних номерів?


Звикнути до змін

14-го жовтня діятимуть обидва формати набору – і старий, і новий. При наборі через «Вісімку» спрацює автовідповідач, який нагадає абоненту про зміну правил. А вже з наступного дня «вісімки» не буде. Докладніше про номерні зміни розповідає начальник управління стратегії розвитку телекомунікацій Державної адміністрації зв'язку Ігор Шестак. «8 буде змінено на цифру 0. Друга зміна стосується кодів міст та областей України (Чернігів – 046, Одеса - 048), а також кодів операторів мобільного зв’язку(067, 050 та інші). Перший нуль зникне і всі ці коди зможуть мати лише 2 цифри», - пояснює він.

Київська пенсіонерка Тетяна Сергіївна дізналася про зміну набору телефонних номерів із газет. Екстраординарних складнощів у цьому вона не вбачає, але все-таки певна незручність для неї є. Тому доведеться покладатися на своїх рідних. «Я старенька, я не вмію міняти номери в телефонній книжці мобільного. Буду просити брата або онучок, щоб змінили мені. А для тих, хто часто дзвонить на міжміські номери та на мобільні друзям, звикнути не буде складно», - вважає пенсіонерка.

Щоб люди встигнули звикнути до змін, у мережах мобільного зв'язку одночасне використання обох форматів кодів діятиме довше – не одну добу, а кілька місяців. Про особливості перехідного періоду - менеджер одного з українських операторів мобільного зв'язку Анна Дубович: «До 1 лютого 2010 року абонентам буде надана можливість користуватися обома форматами. Після 1 лютого через 8 дзвонити буде вже неможливо. Треба буде дзвонити починаючи з коду оператора без нуля, або починаючи з 380 - і далі код оператора та номер телефону. Код Київської області також змінюється. 44 залишається лише за Києвом. Щоб дзвонити по області, треба набирати код 45».

Перехід на європейську систему нумерації – це намагання дотриматися міжнародних стандартів, а також прагнення полегшити перебування в Україні іноземних туристів. А їхній наплив під час чемпіонату Європи з футболу 2012-го року буде особливим, зазначає Анна Дубович. «Заміна вісімки нулем вводиться для того, щоб відповідати стандартам міжнародного зв’язку для участі в Євро-2012. Це одна з причин. Бо в інших країнах вісімки немає. Там телефони починаються з нуля», - пояснює менеджер.

Уніфікація та зручність

Відмінність у форматах набору телефонних номерів в Україні та закордоном дається взнаки і для гостей України, і для українців, які їздять за рубіж. Про це розповідає на прикладі власного досвіду журналістка Радіо «Свобода» Ірина Туз. «Кожного разу, приїжджаючи до іншої країни, не знаєш, як дзвонити. Приїжджаєш до Польщі, купуєш місцеву сім-картку і не знаєш, як набрати номер».

Зміна порядку набору телефонних номерів хоч і не головний, але все ж таки крок до євроінтеграції, констатує експерт із телекомунікацій Гліб Вишлінський. «Усі процеси дерадянізації пов’язані зі складнощами. Бо Радянський Союз існував як окрема система не гармонізована зі системами розвинутого світу. В даному випадку майже всіх зусиль вже докладено. І громадяни поступово адаптуються, так само, як і з довідковими номерами. Зате в результаті ми отримуємо систему, яка повністю відповідає прийнятій в Європейському Союзі».

Важливо не помилитися, бо коли, дзвонячи в інше місто, помилково наберете на початку не один нуль, а два, ризикуєте зв’язатися із закордоном і отримати зрештою відповідний рахунок.

Набір номерів довідкових служб теж буде іншим. Якщо він починався з 8-800 або 8-900, тепер буде 0-800 і 0-900. Також випадає одна вісімка в основному номері. Наприклад, старий номер «Укртелекому» 8-800-506-8-800, а новий 0-800-506-800.


Чи знаєте Ви, що віднині змінюється порядок набору міжміських, міжнародних і мобільних номерів телефонів? Чи готові до цього?
Лідія Федорівна, пенсіонерка: Я чула про це. Молоді це неважко, а літнім людям доведеться потренуватися. Я доньку проситиму, щоб вона в мобільному номери правильно мені записала.
Ігор, менеджер: Я краєм вуха чув про нові правила. Думаю, не буде важко звикнути.
Ольга, студентка: Треба рухатися до міжнародних стандартів. Звикнемо швидко.
Тимур, комп’ютерник: Я знаю нові правила. Вважаю, що вісімка просто заважала, тому добре, що її прибрали.
Елла, домогосподарка: Я знаю нові правила. Доведеться телефонну книжку мобільного відредагувати. Я швидко звикаю до змін, бо все наше життя – зміни.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG