Доступність посилання

ТОП новини

Янукович взявся творити парламентську більшість


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Київ – Лідер Партії регіонів ініціює створення дієздатної більшості в парламенті на період кампанії з виборів Президента. Декларована мета – стабілізувати роботу парламенту. Тим часом, у фракції БЮТ підозрюють, що справжньою метою регіоналів є усунення Юлії Тимошенко з посади Прем’єр-міністра.

Якщо зараз у парламенті не буде створена більшість, яка візьме на себе відповідальність хоча б на ці кілька місяців, буде біда, заявляє Віктор Янукович. За його словами, практично всі представники чинної влади заявили про намір брати участь у президентських виборах. Отже, країна на цей період фактично залишиться без керівництва, чого допустити не можна ні в якому разі.

Віктор Янукович уточнив, що не йдеться про створення нової коаліції в парламенті, а тільки про забезпечення роботи Верховної Ради. Про конкретні заходи по створенню більшості та реальність такого кроку лідер Партії регіонів нічого не сказав. Схоже, не знають цього і депутати з очолюваної ним фракції.

«Все довідаєтеся на наступному тижні, – каже депутат-регіонал Михайло Чечетов. – Йдеться про мобілізацію здравомислячих людей у парламенті, щоб влада конструктивно й продуктивно допрацювала до зміни лідера держави. Інакше народ не перезимує».

БЮТ підозрює, що йдеться про відставку Тимошенко

Між тим, для створення дієздатної більшості регіоналам потрібен або альянс з фракціями НУНС, Блоку Литвина та Компартії, або домовленість із БЮТ. Розколота суперечками фракція НУНС стати складовою жодної більшості не може. Залишається домовленість із БЮТ. Проте бютівці пропозицію регіоналів сприйняли насторожено. У фракції БЮТ вважають, що ініціатива Партії регіонів спрямована передусім на відставку уряду.

«Я так розумію, що ідея полягає в тому, щоб відправити Тимошенко у відставку, – каже депутат-бютівець Сергій Соболєв. – Тому ви розумієте, як фракція БЮТ до цього ставиться. Те, що у Янковича немає голосів для створення більшості, це, без сумніву, теж зрозуміло».

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що шанси на реалізацію задуму Віктора Януковича збільшуються в разі розвалу коаліції. «У парламенті можлива поява більшості, яка не працює як коаліція, але яка може вирішувати питання, винесені за межі передвиборної риторики. Мені здається, що регіонали зараз намагаються використати ситуацію, висунувши тезу про більшість – як альтернативу чинній ситуації», – каже політолог.

Андрій Єрмолаєв переконаний, що зараз чіткого плану зі створення нової парламентської більшості немає. На його думку, навіть у разі створення нова більшість матиме ситуативний характер.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG