Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні Шевченківський суд Києва судитиме націоналістів, що пошкодили пам’ятник Леніну


Пошкоджений пам'ятник Леніну в Києві.
Пошкоджений пам'ятник Леніну в Києві.

Київ – П’ятьом активістам Конгресу українських націоналістів – Миколі Коханівському, Андрію Тарасенку, Олександру Задорожному, Івану Срібному та Богданові Франту – світить 5 років позбавлення волі за те, що вони кувалдою відбили частину обличчя та руку скульптури «великого Ілліча». Справа набула широкого розголосу, тому що пам’ятник, який стоїть у центрі Києва, мав статус національного значення.

Микола Коханівський та його четверо однопартійців поки що на волі. Вчора вони святкували Покрову і розповідали, що вірять у майбутнє без решітки.

Суд щодо пошкодження пам’ятника Леніну мав відбутись ще тиждень тому, однак масовий мітинг на захист активістів КУН завадив проведенню засідання. Українських націоналістів судитимуть сьогодні за двома статтями: хуліганство й незаконне пошкодження пам’ятки національного значення.

Сядемо, але не здамося – активісти КУН

Між тим обвинувачувані не згодні з таким трактуванням. Вони подали скаргу до суду, оскільки вважають свої дії не хуліганськими, а ідейними. Крім того, адвокат обвинувачуваних мотивує свою скаргу тим, що Кабмін вилучив пам’ятник Леніну зі списку пам’яток національного значення. Щоправда, рішення ухвалили вже після інциденту на Хрещатику.

Тепер доля пам’ятника в руках Київської міської ради: реставрувати чи демонтувати. Микола Коханівський за день до суду заявляє, що продовжуватиме боротися із залишками радянського режиму в Україні.

«Я не дуже сподіваюсь на київську владу, що вона ухвалить адекватне рішення. Адекватним може бути тільки одне: зносити. Тому я більше думаю, що за допомогою української громади цей пам’ятник буде знесений. Навіть я не думаю, я в цьому переконаний. Це лише один із заходів, який я там зробив. Я буду продовжувати боротьбу за українську самостійну соборну державу», – каже Микола Коханівський.

Черновецький доручив реставрувати Леніна за кошти комуністів

Голова Київської міськдержадміністрації Леонід Черновецький підписав розпорядження про реставрацію пам’ятника Володимиру Леніну за рахунок коштів Компартії. Про це Радіо Свобода розповів заступник голови Київської міськдержадміністрації Сергій Рудик: «На сьогоднішній день є два розпорядження, які стосуються пам’ятників. Це по Леніну розпорядження, згідно з яким відновити його за кошти комуністів. Це воля київського міського голови. Паралельно існує розпорядження про демонтаж пам’ятника Петровському».

Поки що міськрада очікує проекту реставрації пам’ятника Леніну. Сергій Рудик хоча й критикує дії активістів КУН, утім, він – за демонтаж у Києві пам’ятників радянським вождям, які чинили політичні репресії. «Як громадянин і людина я розумію те, що він зробив. Тому що це нонсенс, коли бульвар Шевченка починається пам’ятником Леніна і закінчується пам’ятником Щорса. – Каже Сергій Рудик. – Як чиновник, я вважаю, що ми повинні їх демонтувати й зняти з центральних вулиць. Всі пам’ятники, які були встановлені на честь осіб, стосовно до яких є документальне підтвердження їхньої причетності до масових політичних репресій та Голодомору, зокрема в Україні. Повідбивати носи і руки – це не найкраща позиція. Хлопця треба повинити й відпустити».

Сергій Рудик ініціював створення у Києві так званого Парку радянського періоду. Це буде музей, де Київрада планує розмістити всі демонтовані пам’ятники радянським партійним діячам. Зокрема, йдеться про знесення восьми пам’ятників Леніну, а також постаменти Чубарю, Дзержинському, Петровському. Останній, до речі, був пошкоджений у грудні минулого року цими ж активістами від КУН. Тоді Микола Коханівський та його однопартійці відбили вуха, ніс і пальці скульптури.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG