Доступність посилання

ТОП новини

Польські підприємці не поспішають за державною допомогою в час кризи


Варшава – Досі небагато польських фірм подало заяви про надання їм державних субсидій на пом’якшення наслідків світової економічної кризи. В уряді задумуються, чому суб’єкти підприємництва не хочуть скористатися з державної допомоги, а може криза в Польщі вже закінчилась?

Міністерство праці та суспільної політики Польщі цього тижня повідомило про те, що заяви на отримання державних субсидій на загальну суму близько півтора мільйона євро подало 27 фірм. Про надання державної допомоги на пом’якшення наслідків фінансової кризи просять переважно малі та середні фірми зі штатом працівників близько чотирьох тисяч.

Міністр Йоланта Федак під час недавньої підсумкової наради за участю представників заводських профспілок із усієї Польщі зазначила: «Нині, лише місяць минув від того часу, як набув чинності новий закон про державну допомогу. Зараз важко визначити, чи закон має якісь недоліки, чи може ситуація в нашій економіці ще не така погана».

Фінансову допомогу, згідно з законом про державну допомогу суб’єктам підприємництва, можуть отримати фірми, в яких спад виробництва і прибутків упродовж останніх трьох місяців становить 25 відсотків.

Пюси та мінуси державного «Антикризового пакету»

Радіо Свобода поцікавилося, як підприємці сприймають новий закон, чи хочуть скористатися пропозиціями уряду.

Скажімо, фірма «A-MEBLE», яка виробляє меблі в Підкарпатському воєводстві, урядової допомоги не потребує. Власник фірми Роман Коханський зауважує, що долання адміністративних процедур це марна трата часу. Водночас він зазначає, що економічна криза негативно не впливає на завод. «Виробництво у нас іде зі стовідсотковим використанням виробничої потужності. Увесь час маємо що робити, у нас термінові замовлення на продукцію», – запевняє Роман Коханський.

У фірмі «A-MEBLE» можуть з оптимізмом дивитися у майбутнє. Натомість довготривала відсутність замовлень на продукцію – це слабке місце проекту державної допомоги для підприємців, бо урядова допомога може бути надана лише на короткий час, зауважують фахівці.

Представники Міністерства праці та суспільної політики Польщі у свою чергу заявляють, що уряд для пом’якшення фінансової кризи зробив те, що йому належало зробити – пішов назустріч підприємцям.

Щоб звернутися до уряду з проханням про допомогу, підприємець повинен мати виразний план майбутнього. Слід з’ясувати, чи фірма має замовлення, чи витримає період кризи, говорить представниця Міністерства праці та суспільної політики Польщі Божена Діаби.

«Підприємці скрупульозно мають рахувати кошти. Втім, мають знати, чи їм краще звільнити з роботи певну кількість працівників, або, як пропонує уряд, не звільняти нікого, – зазначає пані Діаби. – Взамін підприємець упродовж 6-ти місяців отримуватиме субсидії, що дорівнюють 80-ти відсоткам зарплати робітників. Однак все-таки 20 відсотків зарплати підприємець сам має виділяти робітникові. Пам’ятаймо про те, що гарантована законом державна допомога – це лише часткові субсидії».

Новий закон під назвою «Антикризовий пакет» дозволяє підприємцеві встановити гнучкий час праці, виділяє державні субсидії для фінансування підвищення кваліфікації робітників, можливі угоди на окреслений термін виконання роботи. Також після консультацій із заводськими профспілками роботодавець може на кілька місяців зменшити кількість робочих годин, а внаслідок цього знизити зарплату робітникам, що має залишатися не менше від мінімальної зарплати в Польщі, яка дорівнює 320 євро.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG