Доступність посилання

ТОП новини

Ядерну дилему вирішать після виборів?


Київ – Контракт готовий, але підписання відкладається. Угода на постачання ядерного палива для українських АЕС між «Енергоатомом» та російською компанією ТВЕЛ мала бути укладена ще чотири місяці тому. Проте цього не зроблено і до сьогодні. Українська сторона заявляє, що контракт практичного готовий, і його можна було б підписати вже цього місяця.

Монопольним постачальником сировини для українських АЕС залишається російська компанія ТВЕЛ. Угода з нею закінчується у 2010 році. До 15 липня цього року «Енергоатом» та ТВЕЛ мали підписати новий довготерміновий контракт на поставки ядерного палива з 2011 року. Але документ не підписаний і до сьогодні.

Як заявила заступник міністра палива та енергетики Наталія Шумкова, українська сторона розраховує, що «Енергоатом» та ТВЕЛ підпишуть угоду вже до кінця року. «Ступінь готовності контракту такий, що його підписання мало відбутися у жовтні, але воно трохи затяглося», – зазначила Шумкова.

Причина в заводі

У чому причина відтермінування? Деякі експерти пов’язують це із перспективою будівництва заводу із виробництва ядерного палива, на що претендують і ТВЕЛ, і компанія з американським капіталом Westinghouse, яка також зацікавлена у довгостроковій співпраці з Україною. За словами директора енергетичних програм Центру «Номос» Михайла Гончара, сьогодні російська сторона намагається пов’язати контракт на постачання ядерного палива та будівництва заводу.

«Російська сторона прагне зберегти монополію, зберегти 100-відсоткову залежність України від постачань ядерного палива з Росії. Більше того, практично ізолювати Україну від можливої співпраці із зарубіжними партнерами. Не важливо, це Westinghouse чи хтось інший, – зазначив Михайло Гончар в інтерв’ю Радіо Свобода. – Для України ж важливо диверсифікувати ринок ядерного палива, і реалізувати власні можливості. У цьому контексті ідея кооперації з Росією щодо будівництва ядерного палива виглядає нонсенсом».

Не без політики

Із тим, що затягування із підписанням контракту з ТВЕЛ пов’язане із будівництвом заводу погоджується і радник прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима. Він зауважує, що сьогодні в цьому питанні забагато політики. Відтак, щоб цього уникнути, контракт на постачання ядерного палива, а також рішення щодо будівництва заводу будуть реалізовані після виборів Президента, каже Гудима.

«Вибір технологій не є політичний, він виключно економічний. Ну, уявіть собі сьогодні буде один із двох варіантів. Тоді одна частина суспільства буде кричати, що Тимошенко продалася американця, а інша – що росіянам. У ядерній галузі політики бути не повинно. Нам потрібно збудувати цей завод, і ми його збудуємо, але рішення буде ухвалене в лютому», – зазначив Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода.

Що ж до постачання в Україну ядерного палива компанії Westinghouse, то це стане можливим лише у випадку успішного завершення проекту кваліфікації, а також отримання «Енергоатомом» ліцензії на промислову експлуатацію американських тепловидільних збірок (ТВЗ) від державного комітету ядерного регулювання України. Проте очевидно, що до 2011 року (а саме тоді, відповідно до угоди, має початися постачання) випробування палива Westinghouse не завершаться.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG