Доступність посилання

ТОП новини

Конкурси читання – чи лобіювання?


Київ – В Україні триває конкурс відгуків на сучасну дитячу прозу. Він охоплює учнів 4-5 класів із усіх регіонів України. Але інтерес до нього не обмежується тільки творчістю. Директори видавництв, які не змогли взяти в ньому участь, стверджують, що конкурс проводиться з порушенням закону і здорової конкуренції. Керівники бібліотек обурені тим, що конкурс популяризує книги одного видавництва і передбачає фінансову звітність. Натомість представники видавництва і міністерств, які проводять конкурс, частину порушень не визнають, а частину – пояснюють технічними помилками.

Конкурс найкращих відгуків на сучасну дитячу прозу проводиться в Україні вперше. Діти-переможці в кожній області, їхні вчителі та бібліотеки, які найактивніше сприяли конкурсу, отримають цінні призи.

Проте в Положенні про конкурс і в урядових наказах про нього зазначено, що до його проведення залучене лише одне видавництво – «Грані-Т». До того ж, список літератури, рекомендованої до конкурсу, включає книги лише цього видавництва. Це викликало обурення інших видавців.

Уряд має популяризувати всі дитячі книжки, а не обрані – видавці

Директор видавництва «Старого Лева» Мар’яна Савка зазначає: «Якщо це всеукраїнський конкурс, та ще й дитячого читання, якщо до цього залучена державна структура, не може бути об’єктивним залучення лише одного видавництва. Це має відбуватися на основі змагань між самими видавництвами, із залученням громадськості».

Такої ж думки і директор видавництва «Теза» Володимир Бризкін: «Гадаю, це неадекватна поведінка для державної інституції – лобіювати інтереси одного приватного підприємства, використовуючи ресурс Міносвіти та Мінкульту, просувати інтереси приватного видавця».

За словами цих та інших видавців, вони теж ініціюють подібні конкурси і звертаються до уряду по допомогу, але отримують відмову.

Зі свого боку, фахівець прес-служби Міністерства освіти та науки України Анастасія Розлуцька запевняє, що міністерство готове підтримувати подібні ініціативи. «Інші видавництва можуть звертатися до нас зі своїми ініціативами. Зокрема – щодо подібних конкурсів, – каже вона. – Ми готові допомогти в їхньому проведенні, узгодити їх і виступити співорганізаторами».

Анастасія Розлуцька пояснює ці та інші похибки у проведенні конкурсу тим, що механізм організації таких заходів досі чітко не прописаний в українському законодавстві.

Урядовці не знають всіх деталей «свого» конкурсу


Радіо Свобода має копію листа, у якому Міносвіти зобов’язує представників бібліотек та освітян кожної області звітуватися про проведення конкурсу на найкращий відгук ... на адресу видавництва «Грані –Т». На сайті ж самого видавництва були розміщені рекомендації з підготовки таких звітів. Зокрема, одним із критеріїв оцінки участі бібліотек у конкурсі мав бути список придбаних для конкурсу книг та рахунки-фактури на них. Чим викликана потреба в такій звітності, Радіо Свобода запитало в координатора конкурсу, заступника міністра освіти та науки Бориса Полянського, але він категорично відмовився від коментарів.

Заступник директора урядового Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олена Патрикеєва зазначає, що жодних критеріїв оцінювання бібліотек Положення про конкурс не передбачає.

«За Положенням про конкурс, затвердженим трьома міністерствами, бібліотеки не є учасниками конкурсу, і в положенні немає жодного критерію з їхнього оцінювання, – зазначає Олена Патрикеєва. – Якщо якісь критерії є – це особисті справи бібліотек і «Грані-Т». Видавництво розмістило список рекомендованої літератури на своєму сайті – будь ласка, всі видавництва так публікують списки власної літератури».

Інші представники Міносвіти, задіяні в проведенні конкурсу, зізнаються, що про фінансову звітність бібліотек щодо конкурсу вперше почули від Радіо Свобода. І додають, що ці моменти не узгоджувалися з Міністерством освіти і науки України (МОН), оскільки наповнення бібліотек книгами є прерогативою Міністерства культури і туризму.

Фінансові звіти бібліотек видавцю: свідомий крок – чи помилка?


Згадані критерії оцінювання бібліотек є порушенням, переконана відповідальна за проведення конкурсу на найкращий відгук на сучасну дитячу прозу від Мінкульту, начальник відділу соціокультурного розвитку регіонів Лариса Нікіфоренко.

«Бібліотечні працівники повинні висвітлити для дитини всі цікаві книги, а не рекламувати книги якогось одного видавництва. Ця акція має бути всеохопною. Критерії оцінки бібліотек ми не узгоджували, Звітуватися комусь про купівлю книг, лобіювати чиїсь інтереси ми не повинні», – наголошує пані Нікіфоренко.

Втім, представники обох міністерств говорять, що вони не можуть вільно змінювати умов проведення конкурсу, бо в даному разі є лише виконавцями. Оскільки видавництво «Грані-Т» звернулося до Кабінету Міністрів, і віце-прем’єр Іван Васюник наказав двом міністрам та голові Держкомтелерадіо надати видавництву підтримку у конкурсі. На підтвердження цього МОН України надало Радіо Свобода копію такого доручення.

На сьогодні за підтримки уряду відбуваються лише книжкові конкурси дитячого читання, ініційовані видавництвом «Грані –Т» та Форумом видавців України. Інші ініціативи українських видавців такої підтримки не мають. До того ж, «Конкурс на найкращий відгук...» – єдиний, який передбачає список рекомендованої літератури з книг одного видавництва.

Список рекомендованої до конкурсу літератури містить лише книги видавництва «Грані-Т», оскільки воно є ініціатором конкурсу, і взяло на себе всі витрати, пов’язані з ним, пояснює директор видавництва Тетяна Шахник. За її словами, школярі можуть писати відгуки не лише на книги зі списку. Що ж до інших видавництв, то вони теж могли долучитися до проведення конкурсу, але... не схотіли.

«Конкурс був анонсований у ЗМІ ще влітку, і з того часу жодне видавництво не виявило бажання долучитися, – каже Тетяна Шахник. – Ми відкриті до співпраці з усіма. Щодо критеріїв оцінювання бібліотек, то це була просто пропозиція Херсонської обласної бібліотеки».

Тетяна Шахник зазначає, що ці критерії, з вимогою до бібліотек звітуватися про куплені книги, в такому вигляді були оприлюднені на сайті помилково.

Конкурси дитячого читання – дуже потрібні Україні. Але проводити їх так – неприпустимо, зазначає директор Львівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Лугова.. «Видавництв дуже багато. Але якщо кожне піде таким шляхом, у наказовому порядку, через міністерства – то ми просто будемо завалені конкурсами, – зауважує вона. – Ми як бібліотека – обурені, бо крім цього видавництва багато інших, але таким чином вони не потрапляють у поле зору читача. Це на мою думку – заборонений прийом».

За словами Лариси Лугової, Львівська обласна дитяча бібліотека та Національна бібліотека України для дітей на вимогу Міносвіти вже зробили оголошення про конкурс і виставку книжок, але включили до конкурсу всі цікаві книги, а не лише рекомендовані.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG