Доступність посилання

ТОП новини

Українські автовиробники прогнозують спад автомобільного ринку наступного року


Президент Асоціації автовиробників Михайло Рєзнік
Президент Асоціації автовиробників Михайло Рєзнік

Київ – Щоб уникнути чергової кризи, керівники провідних автомобільних компаній України закликають уряд інвестували в автопромисловість. Серед їхніх вимог – підтримати експорт, знизити відсоткові ставки, забезпечити держгарантії по кредитах, стимулювати інвестиції в автобудування, звільнити автовиробників від податків. Представники влади обіцяють цю підтримку, правда, після президентських виборів.

Представники корпорацій «ЗАЗ», «Богдан», «Єврокар», «Еталон», «Автокраз» та «Укравто» заявляють, якщо уряд не почне інвестувати в автопромисловість, наступного року авторинок в Україні обвалиться ще на 10-15%. Це значить, на Україну чекатиме чергове скорочення робочих місць, вливання в бюджет зменшиться, економічні показники впадуть.

Президент Асоціації автовиробників Михайло Рєзнік вважає основною проблемою галузі відсутність попиту. За його словами, українські автопідприємства готові виробляти автомобілі, більш привабливі для споживачів, однак уряд спочатку має надати населенню кредитну спроможність купувати автомобілі.

«Відсутність будь-якого попиту, – констатує Михайло Рєзнік. – Інші країни світу, наприклад, Китай та США, вклали в цю галузь 82 мільярди доларів, ЄС – 12,5 мільярдів, Росія – 11,7 мільярдів доларів. Це дало можливість витримати 3-4 найбільш важкі місяці. А що у нас? 80% нашого автопарку має вік десять років і більше. Треба його змінювати? Треба. Але треба певні фінансові ресурси, які допоможуть комерційним банкам отримати кредитне фінансування і допомогти нашому покупцеві дивитись на рік вперед, чи зможе він собі дозволити поміняти автомобіль, чи ні».
Наталія Королевська, народний депутат (БЮТ), Голова Комітету з питань промислової й регуляторної політики та підприємництва


Автовиробники закликають змінити інвестиційні умови в Україні

Як один з рецептів покращення інвестиційної привабливості, голова правління компанії «ЗАЗ» Микола Євдокименко пропонує кардинально змінити інвестиційні умови в Україні.

«У всьому світі інвестиційна діяльність – це витрати. В Україні, на жаль, інвестиційна діяльність черпається з прибутку. Розробка нових видів продукції, підготовка персоналу – у всьому світі це витрати, а в Україні кошти на це беруть з прибутку. Нам необхідні радикальні зусилля щодо споживчого кредитування, це шанс, який дасть можливість підприємствам вийти з нинішньої складної ситуації», – каже голова правління компанії «ЗАЗ».

Вихід із кризової ситуації буде більш результативним, якщо підприємці різних галузей разом з державою об’єднають зусилля. Так вважає голова правління корпорації «Єврокар» Олег Боярин. «Зараз економіка України лежить в реанімації, – каже глава «Єврокару». – Питання, куди вона піде: чи в морг, чи вилікується, залежить тільки від нас. Комплексні заходи зможуть ситуацію виправити».

Урядова програма підтримки автопрому віртуальна?

Таріел Васадзе, народний депутат від БЮТ, Почесний президент коорпорації "Укравто"
Такі комплексні заходи та державну підтримку вітчизняного автопрому пропонує автовиробникам народний депутат від БЮТ Наталія Королевська, голова парламентського Комітету з питань промислової й регуляторної політики та підприємництва.

За її словами, у Кабінеті міністрів вже готова державна програма щодо розвитку автомобільної промисловості. Її мають подати на розгляд Верховної Ради. Коли це трапиться, Наталія Королевська не береться прогнозувати. У цій урядовій програмі уряд прописав відповідальність автопрому та його роль у державній політиці.

«Звідси вже піде комплекс заходів і щодо стимулювання оподаткування, і щодо можливості реінвестування податку на прибуток, інвестиції в модернізацію виробництва, і головне – державні ресурси мають витрачатись виключно на вітчизняні автомобілі», – зазначила Наталія Королевська.

Менш оптимістичний ще один бютівець, почесний президент корпорації «Укравто» Таріел Васадзе. Його кандидатуру розглядають на посаду міністра транспорту України.

Пан Васадзе вважає, що економічне піднесення України залежить від політичної стабільності. А ще - від результатів президентських виборів.

«Поки що, до 17 січня, навряд чи щось трапиться, – каже Таріел Васадзе. – Тому що, в першу чергу, необхідна політична стабільність. Я абсолютно переконаний, що і попит збільшиться, і рівень життя наш стане вищим. Абсолютно переконаний, що народ зробить правильний вибір і буде політична стабільність».

А поки політики зосереджені на виборах, підприємцям лишається боротись із кризою самотужки. За 18 років незалежності Україна досі не визначила подальшого курсу розвитку автопрому і не заявила про жоден стратегічний пріоритет у цій галузі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG