Доступність посилання

ТОП новини

Банкіри України сповнені песимізму


Київ – За 9 місяців цього року українські банки зазнали збитків приблизно на 20 мільярдів гривень. Загальний депресивний стан економіки негативно позначився на стані банківського системи. Про ці та інші проблеми фінансового сектору країни сьогодні на прес-конференції у Києві розповіли керівники Асоціації українських банків (АУБ).

У цьому році абсолютна більшість секторів української економіки демонструє спад, а реальні доходи населення скоротилися на 8,3 відсотка. За таких умов банківська система України зазнає серйозної кризи. Проблеми підприємств та громадян призвели до того, що зростає кількість проблемних кредитів. Додаткові проблеми створюють непрогнозовані коливання курсу гривні – через це люди починають панікувати і знімати гроші з рахунків.

«Зростання прострочених кредитів продовжується, нажаль, – каже президент АУБ Олександр Сугоняко. – Спочатку року приріст склав 30 мільярдів гривень. Загалом по системі (враховуючи банки, які не належать до АУБ. – ред.) ця цифра буде більшою. Це означає що економіка… підприємства і населення – не здатні повертати кредити».

«Сюрприз» валютних кредитів


Асоціація українських банків занепокоєна небезпечним для банкірів явищем: суди почали визнавати недійсними кредитні угоди в іноземній валюті. За словами віце-президента АУБ Володимира Бондаря, в Україні таким чином створено дуже небезпечний прецедент.

«Гривневий еквівалент усіх валютних кредитів становить 385 мільярдів гривень, або 53 відсотки від усього кредитного портфелю. Ми розуміємо, що проблема доларизації економіки у нас існує. Але вирішувати її такими нецивілізованими методами може призвести до дуже плачевних наслідків», – зазначив банкір.

Порушення проти порушників

З ініціативи журналістів на прес-конференції порушили питання, що і банкіри не завжди дотримуються встановлених законом правил. Скажімо, низка банків оприлюднила списки своїх проблемних клієнтів, хоча це суперечить закону і є порушенням банківської таємниці.

«А що робити? – коментує ситуацію президент АУБ Олександр Сугоняко. – Справа в тому, що, по великому рахунку, закони в Україні не діють, ви це знаєте. Немає правозахисної системи, яка б захищала справді право людини. І коли ми подивимося цей список, то там і виробники горілки числяться. Проблем у них немає – а боржниками числяться. Що робити в такій ситуації, як бути?!»

Наступного року – нові проблеми?

Найгірші показники банківська система продемонструвала в червні цього року, відтоді ситуація починає вирівнюватися. Проте, прогнози банкірів щодо перспектив поновлення кредитування невтішні. Економіка залишається в депресивному стані, а збиткові підприємства ніхто кредитувати не стане. Поновити кредитування населення не дозволяє відсутність довготривалих вкладів.

Прогнозувати коливання валютного курсу банкіри не стали. За їхніми словами, великий вплив тут мають не лише фінансові чинники, а й стан економіки та політичні рішення.

За словами голови ради АУБ, народного депутата Станіслава Аржевітіна, загострення банківських проблем може відбутися всередині 2010 року. Проте, які саме наслідки може мати це загострення – депутат-банкір деталізувати не став.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG