Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан возвеличує Галілея


Портрет Галілео Галілея роботи Юстуса Сустерманса, 1636 р.
Портрет Галілео Галілея роботи Юстуса Сустерманса, 1636 р.

Рим – Древні телескопи, підзорні труби та чернетки із розрахунками Галілео Галілея представлені на виставці у Ватикані. Експозицію влаштували з нагоди 400-ліття перших астрономічних досліджень великого італійця. Католицька церква, яка засуджувала наукові відкриття Галілея, нині вшановує його пам’ять і говорить про тісний зв’язок між небесним простором і релігією.

Історія вивчення Всесвіту упродовж останніх чотирьох віків. Найпримітивніші прилади і сучасні апарати, які фотографують зоряне небо на відстані мільйонів кілометрів. Усе це на виставці «Аструм 2009. Астрономія і прилади», відкритій у Музеях Ватикану до середини січня. У такий спосіб завершується Міжнародний рік астрономії, оголошений ЮНЕСКО для відзначення 400-ліття винайдення телескопа.

Державний секретар Апостольської столиці Тарчізіо Бертоне зазначив: «Із усіх наук астрономія має, певно, найкращий потенціал для розуміння таємниці простору, який поглинає людину з усіма її слабкостями й величчю. І небо – досконалий символ Бога – є не лише «над нами», але й «всередині нас».

На виставці можна побачити зодіакальний глобус III століття, перші атласи зіркового неба і, звичайно, унікальні прилади й розрахунки знаменитих науковців, а передусім Галілео Галілея (1564-1642). Як наголошують куратори виставки, багато астрономічних предметів Галілея були у власності Ватикану. Святий престол називає астронома «геніальним винахідником і сином Церкви». Цей чоловік, пояснює Ватикан, «відкрив людству маловідомий світ, розширюючи межі наших знань, спонукаючи по-новому перечитувати книгу природи».

Головне – визнавати помилки

У XVII столітті саме Католицька церква засудила відкриття талановитого уродженця Тоскани. Галілею заборонили пропагувати свої наукові погляди, бо вони не відповідали догмам християнства. Але світ змінюється. У 1992 році Папа Іван Павло Другий визнав, що засудження Галілео Галілея було помилкою внаслідок «трагічного взаємного непорозуміння». Вчений мав рацію: Земля дійсно обертається довкола Сонця.

Глава Папської ради у справах культури Джанфранко Равазі каже, що астрономічна виставка підтверджує здатність Церкви визнавати свої помилки.

«Звичайно, повертатися до розгляду трибуналу історії як частини діалогу між наукою і вірою – це правильно. Необхідно мати сміливість визнавати це, а в даному випадку визнавати помилки, яких допустилася та чи інша сторона. Але з іншого боку, я продовжую наполягати, що нині слід більше дивитися у майбутнє», – наголосив архієпископ Равазі.

Цього року Ватикан проводить серію академічних заходів із перегляду теорій видатних науковців, які кардинально змінили релігійні уявлення про світ. У березні з нагоди 200-ліття від дня народження британського дослідника Чарльза Дарвіна в Римі відбувся конгрес на тему еволюції. Католицька церква зазначає, що теорія біологічної еволюції не суперечить християнському віровченню про божественне походження людини і Всесвіту.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG