Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина з новим урядом – одні святкують, інші критикують


Міністр закордонних справ німеччини Гідо Вестервелле (ліворуч) та канцлер німеччини Ангела Меркель вітають колег з перемогою під час спеціальної сесії парламенту у німецький Бундестаг (нижня палата парламенту) в Берліні, 28 жовтня 2009 року.
Міністр закордонних справ німеччини Гідо Вестервелле (ліворуч) та канцлер німеччини Ангела Меркель вітають колег з перемогою під час спеціальної сесії парламенту у німецький Бундестаг (нижня палата парламенту) в Берліні, 28 жовтня 2009 року.

Німеччина – Через місяць після парламентських виборів Німеччина має нового канцлера й новий уряд, який тепер складається з представників християнських партій та лібералів. Як того й слід було очікувати, кабінет міністрів знову очолила лідер християнських демократів Анґела Меркель. Уже сьогодні вона скликала свою команду на перше засідання. Не забарилася з критикою й опозиція.

Першими зголосилися соціал-демократи, які після 11-ти років перебування при владі, тепер повинні задовольнятися жорсткими лавами в опозиції. Майбутній новий лідер СДПН Зіґмар Ґабріель ще до обрання Меркель на посаду канцлера піддав критиці податкові наміри християнських партій та лібералів. За словами Ґабріеля, заплановане зниження податків обслуговуватиме інтереси лише певних кіл населення.

Учасники коаліції, зрозуміло, не погоджуються з такою критикою. Вони стверджують, що зниження податків допоможе створити нові робочі місця. Лідер християнських демократів Анґела Меркель, раніше представляючи урядові плани, зазначила: «Новий уряд тримає слово. З коаліційної угоди зрозуміло, що ми не підніматимемо податки, ми робимо ставку на економічне піднесення і зробимо меншим податковий тягар для громадян».

Критиків Меркель має не тільки в опозиції, про що засвідчило сьогоднішнє голосування в Бундестазі. Її кандидатуру підтримали 323 депутати із 612. Таким чином вона хоча й отримала кращі результати, ніж чотири роки тому, але все ж таки дев’ять народних обранців із лав правлячої коаліції не захотіли, щоб Меркель була канцлером другий термін. Їхніх голосів бракувало.

Закиди щодо «замаху на соціальну державу»

Уже зараз можна спрогнозувати нелегкі відносини між новим урядом і профспілками. Лідер Німецького об’єднання профспілок Міхаель Зоммер висловив своє занепокоєння планами стосовно змін у системі медичного страхування. «Це замах на соціальну державу», – заявив Зоммер. Досі внесок до державних компаній медичного страхування ділився порівну між застрахованим та працедавцем. А тепер частку, яку платить працедавець, хочуть заморозити на нинішньому рівні. У разі реалізації таких планів, підвищення внесків повністю ляже на плечі самих застрахованих.

Досить різко відреагували на критику й партнери християнських партій по правлячій коаліції – ліберали. Лідер вільних демократів Ґідо Вестервелле, який у нинішньому уряді Меркель обійняв посаду міністра закордонних справ, згадуючи про наміри підвищити виплати на дітей, заявив: «Наша податкова політика має чіткий сигнал для сімей. У того, хто це називає холодною політикою, мабуть, усе перегоріло в голові, і йому більше не допомогти».

Суперечка навколо закордонних візитів

Уже зараз можна сказати, що на Німеччину чекають палкі дискусії навколо планів нового уряду. Неоднозначну реакцію викликав графік роботи Меркель на наступні дні. Сьогодні ввечері німецький канцлер повечеряє в Парижі разом із французьким президентом Ніколя Саркозі; у четвер і п’ятницю Меркель перебуватиме в Брюсселі, де відбуватиметься саміт ЄС; у вівторок вона виступатиме в американському конгресі у Вашингтоні. А от із урядовою заявою щодо коаліційної угоди вона має виступити у Бунтестазі лише 10 листопада.

Лідер фракції соціал-демократів Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив у зв’язку з цим про «своє здивування й обурення», а його колега з фракції «Зелених» Ренате Кюнаст розгледіла в цьому «зневагу до парламенту». Відповідаючи на таку критику, представник християнських демократів Томас де Мезьє нагадав, що ще ніколи новообраний канцлер уже наступного дня не виступав із урядовою заявою в Бундестазі.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG