Доступність посилання

ТОП новини

У Британії здійснюють програму вакцинації проти «свинячого грипу»


Лондон – У Великій Британії вже два тижні триває загальнонаціональна програма вакцинації проти «свинячого грипу», розрахована на протидію поширенню цієї хвороби. У першій пріоритетній групі із 14 мільйонів британців, яким уже зроблене або буде зроблене щеплення у найближчі дні, – тяжко хворі пацієнти лікарень та медичний персонал, котрий ними опікується.

Із минулого тижня британські дільничні лікарі письмово запрошують на прийом людей, котрі мають проблеми зі здоров’ям, пошкоджену імунну систему, а також вагітних жінок для вакцинації проти «свинячого грипу». Дослідження свідчать, що цей різновид грипу становить найбільшу небезпеку саме для цих груп людей.

Головний медичний радник уряду сер Ліам Доналдсон каже, що програма почалася абсолютно вчасно з огляду на становище із цією хворобою у Британії на даний момент. У Британії перші випадки «свинячого грипу» з’явилися у квітні цього року, а пік хвороби досі був у липні. Щоправда, в останні тижні число захворювань знову почало зростати. Понад півмільйона британців уже перехворіли. Померло близько 120 осіб, що є дещо менше за середньостатистичну смертність від будь-якого грипу щороку. У більшості випадків летальний результат було викликано ускладненням інших хвороб, які мали люди.

Найбільші вогнища «свинячого грипу» виникають у школах. Нещодавно одну початкову школу у Вельсі були змушені закрити через нестачу персоналу, викликану хворобою. Головний медичний радник уряду сер Ліам зазначив: «Це перша пандемія, проти якої маємо вакцину, щоб допомогти людям. Закликаю всіх у пріоритетних групах зробити щеплення».

Він також визнав, що вакцину було виготовлено швидше, ніж звичайно, і заперечивши, що її було недостатньо перевірено, запевнив, що вона є безпечною. За його словами, екстенсивне тестування на прототипі дозволило виробникам швидко виготовити вакцину, коли зразки вірусу «свинячого грипу» стали доступними. Сер Ліам наголосив на важливості повної вакцинації медичного персоналу. Зазвичай медичний персонал в Англії неохоче робить вакцинацію – на неї погоджується в середньому 20 відсотків медичних працівників на рік.

Вакцинація за категоріями

Вакцинація у Британії є безкоштовною. Очікується, що знадобиться щонайменше два місяці, щоб завершити її. Програма збіглась у часі зі звичайною щорічною кампанією проти грипу, а тому нині система охорони здоров’я відчуває підвищене навантаження, і багато поліклінік змушені наймати допоміжний персонал, щоб упоратися з вакцинацією.

Відповідно до плану, розробленого для дільничних лікарів урядом, пріоритетні групи розділені на чотири категорії. Першими вакцинацію одержують пацієнти, молодші 65-річного віку з розладами здоров’я і ушкодженою імунною системою, наприклад, пацієнти, котрі проходять курс хіміотерапії. За ними йдуть вагітні жінки, далі співмешканці людей із ушкодженою імунною системою, і нарешті люди, старші від 65 років, які мають проблеми зі здоров’ям.

Британський уряд ще не ухвалив рішення, чи проводити вакцинацію решти населення, хоча замовив достатню кількість доз для всіх мешканців країни.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG