Доступність посилання

ТОП новини

За дефіцитними ліками – в Угорщину


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Угорщина – Українські громадяни все частіше приїжджають до сусідньої Угорщини за антивірусними препаратами, яких наразі бракує в аптеках України. На кордоні гостей із України зустрічають у захисних масках і гумових рукавицях, але в’їзд туристам поки що не боронять. Угорщина має свою вакцину проти вірусу грипу A/H1N1. Щоправда, її в аптеках іноземцям не відпускають.Однак окремі українці якось примудряються діставати потрібні ін’єкції.

Найпростіше дістатися східних районів Угорщини мешканцям Закарпаття, які мають перепустку на спрощений перехід «шенґенського» кордону. Зазвичай це місцеві угорці з прикордонних українських сіл та містечок. Наприкінці тижня вони міняли валюту на угорські форинти і їхали до найближчих аптек.

Передусім прибульці з України купують дезинфікувальні препарати, засоби для зміцнення імунітету і захисні маски. Завідувачка аптеки у місті Кішварда Ержебет Сюч сказала, що за минулі тижні її колеги не продали жодної захисної маски, проте в суботу у них купили понад дві сотні, і навіть у неділю пішло сто масок.

Віднедавна в угорських аптеках продають і вакцину для щеплення проти «свинячого грипу», але розкуповують її мляво. Один високопосадовець навіть поскаржився, що досі вакцинацію пройшли всього півмільйона угорських громадян, а для успішної профілактики від смертельно небезпечного грипу потрібно, щоб це зробили хоча б 5 мільйонів, тобто половина населення країни.

Вакцину продавати іноземцям заборонено

Щоправда, іноземцям цю вакцину для щеплення не відпускають. Доктор Ференц Фалуш, головний санітарний лікар Угорщини, зазначив, що ці ліки є в угорських аптеках, але придбати їх можна тільки за наявності страхової картки ЄС. В усіх інших випадках це є порушенням правил, розбазарюванням національного фармацевтичного резерву, сказав доктор Ференц Фалуш.

Проте невідомо як, але заборонені для продажу іноземцям ліки все-таки потрапляють до деяких українських громадян. Один літній угорець, мешканець Ужгорода, каже, що для нього особисто це вже вирішене питання: «Мені вже привезли з Угорщини цю вакцину. І зараз я теж замовив її, але трохи спізнюється доставка…».

Угорська влада, однак, сумнівається, що це може набути масового явища. До того ж і прикордонники, й митники ретельно перевіряють усіх, хто опиняється у «шенґенській зоні». Тим часом угорські епідеміологи підтримують тісні контакти з українськими колегами, щоб бути готовими до будь-якого розвитку ситуації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG