Доступність посилання

ТОП новини

Грип як політична зброя


Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під ча виступу на позачерговому засіданні уряду. 30 жовтня 2009 р.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під ча виступу на позачерговому засіданні уряду. 30 жовтня 2009 р.

Київ – Епідемія грипу А/H1N1 вносить корективи у кампанію з виборів президента. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вже заявила про скасування масових агітаційних заходів. Натомість опоненти з Партії регіонів звинуватили її в тому, що вона привозила до Києва людей з району епідемії. Політичні експерти вже висловили побоювання, що епідемія грипу може стати ще й політичною зброєю і призвести до зриву виборів Президента України.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, розповідаючи про запровадження карантину, зазначила що він поширюється і на масові заходи, пов’язані з президентської виборчою кампанією. Зокрема, вона повідомила про скасування концертно-агітаційного туру «З Україною в серці» на її підтримку.

«Всі наші передвиборні заходи скасовані. Не буде жодного публічного заходу, поки не буде стабілізована ситуація», – зазначила голова Кабміну.

Між тим команда іншого кандидата – лідера Партії регіонів Віктора Януковича – заявила про збір коштів на допомогу мешканцям західних регіонів, які страждають від епідемії грипу. Регіонали також звинуватили прем’єра в тому, що на акцію з висунення лідера БЮТ у президенти до Києва звезли 150 тисяч осіб. Юлії Тимошенко закинули, що вона «в угоду своїм піар-цілям ризикує здоров’ям людей».

Епідемія ставить вибори під сумнів

Голова комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що епідемія неминуче внесе корективи у виборчу кампанію. «Це кардинально змінить порядок денний виборчої кампанії, просто невідомо на як довго. Але те, що на цьому спекулюватимуть кандидати, це вже видно сьогодні, – каже голова Комітету виборців. – У найбільш виграшному положенні тут Юлія Тимошенко: вона керує урядом, який формально має боротися з епідемією. Інші будуть у той чи інший спосіб звинувачувати».

Експертів непокоїть, що грип може стати ще й політичною зброєю. Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що епідемія може бути використана як привід для запровадження надзвичайного стану і зриву майбутніх президентських виборів.

«Сьогодні вже цілком зрозуміло, що в швидкому проведенні виборів не зацікавлена політична група нинішнього Президента України, особистий рейтинг якого мізерно малий, – вважає експерт. – Для того, щоб не просто відстрочити дату виборів, а зірвати їх, найімовірніше, під приводом пандемії нового штаму смертоносного грипу, на території України буде запроваджено надзвичайний стан».

Проте інші експерти наголошують, що надзвичайний стан в Україні запроваджується постановою парламенту за поданням Президента. Тож, законно таке рішення може бути ухвалено лише внаслідок компромісу.

Від політиків чекають конструктиву

Олексій Голобуцький зазначив, що, виступаючи з таким коментарем про загрозу зриву виборів, він хоче застерегти від подібного розвитку подій. Пан Голобуцький сподівається, що в цій складній ситуації політики поведуть себе конструктивно. «Покажуть особистий приклад – ходитимуть самі у масках. Я тут не жартую, до речі», – зауважив експерт.

Поки що медики не можуть визначити, скільки триватиме епідемія через нетиповий перебіг хвороби та сам характер епідемії. Відтак невизначеними залишаються і політичні ризики.

(Київ – Прага)

*****************************


Пам'ятка щодо грипу типу А/Н1N1


Кабінет Міністрів України видав Пам'ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і понос.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у виданій Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG