Доступність посилання

ТОП новини

Епідемія в Західній Україні: бездіяльність влади страшніша, ніж вірус «свинячого грипу»


Черги до аптек у Львові, 29 жовтня 2009 року.
Черги до аптек у Львові, 29 жовтня 2009 року.

Львів – Тернопіль – Третій тиждень на Тернопільщині і Львівщині лютує «свинячий грип», який забирає людські життя. Тільки у понеділок Міністерство охорони здоров’я, місцева влада зауважили спалах епідемії. На сьогодні щонайменше 37 осіб померли, за офіційним діагнозом лікарів, від пневмонії. Скільки насправді життів людей забрав «свинячий грип»? Чому чиновники не говорили і, очевидно, й далі не кажуть населенню правди? Люди панікують.

Це уже не ілюстрація ганебної діяльності усієї влади, це вже злочинна бездіяльність. А за нею – десятки дитячих і дорослих смертей. Влада від Києва до мерів міст, голів обласних адміністрацій і рад, начальників медицини два тижні замовчувала правду про швидке поширення хвороби. Вони чекали епідемічного порогу або ж просто демонстрували свій звичний стан байдужості до людей і свою непрофесійність.

Невідомий вірус, який уже визначений як «свинячий грип», найбільше вдарив по людях середнього віку, дітях і жінках, на останніх місяцях вагітності. Лікарі пояснювали просту причину – ослаблена імунна система.

Люди хворіють, а влада влаштовує політичний цирк

Ще у понеділок зранку медики різних рівнів на Тернопільщині та Львівщині уникали коментарів, подавали неправдиву інформацію. Міністерство охорони здоров’я лише у перший день тижня визнало, що на Тернопільщині таки хворіють люди і 7осіб померли, коли насправді вірус забрав життя 10 осіб.

Один із місцевих політиків у Львові мене навіть застеріг: невже я не розумію, що у Тернополі відбувається провокація проти партії Тягнибока? Мовляв, навмисно сіється паніка. Спершу я подумала, що він просто жартує, а тоді згадала, що цей чоловік позбавлений почуття гумору.

Чи не найбільшим провокатором проти себе є самі місцеві політики Тернопільщини: голова ОДА Чижмар (людина Балоги), голова облради Кайда (людина Тягнибока) і мер Роман Заставний (висуванець «Нашої України»). Тернопільський мер ще 28 жовтня заявив, що епідемія грипу – плітки, брудні піар-технології і заперечив, що гори сміття в місті спровокували інфекцію.

Тернопільщина – чи не єдиний обласний центр, де немає інфекційного шпиталю. У відділенні 70 ліжок на понад мільйон населення регіону. Людей ніде госпіталізували… Що мала б ця влада зробити? Піти у відставку.

Бо замість того, щоб ще у липні вирішити проблему із вивезенням сміття з обласного центру, вони перетворили проблему на політичний цирк. Тим часом досі з Тернополя не повивозили усе сміття, і містом бігають щурі. Чимало людей перехворіли кишково-шлунковою інфекцією. Тим часом місцеві посадовці воюють один з одним чи з іншими: Чижмар – із усією міліцією, Кайда – з усією Росією, а мер – за майно. Лише цими днями, коли вірус забрав у Західні й Україні життя понад 20 людей, тернопільська влада помітила епідемію. У Тернополі почистили водопровід, бо тернополяни п’ють воду з водозабору, що розташований поруч сміттєзвалища.

Марля і «Таміфлю» зникли з аптек

Влада Львівщини дрімала до четверга, не називала достовірної кількості померлих. Тільки за останні три дні в області померли 11 осіб. Наймолодшій дитині – 11 років. 12 осіб у важкому стані в реанімації. Складний стан здоров’я у шести вагітних жінок. Майже 8 тисяч тих, хто звернувся по медичну допомогу, хворі на гостре респіраторне захворювання. Усім лікарі ставлять один діагноз – пневмонія. Померла 56-річна лікар у Моршині, до якої звертались хворі з вірусною інфекцією. У Тернополі захворіли 25 відсотків лікарів-інфекціоністів, які працювали із хворими.

У Львові та області пік захворювання, очевидно, тільки попереду, в Тернополі сподіваються на спад. В обох областях із аптек зникли марлеві маски і ліки. Нині у черзі біля однієї з аптек, де були пов’язки, налічила понад півсотню осіб. Зник препарат «Таміфлю», який називають найдієвішим проти «свинячого грипу».

Медичні заклади Львівської області забезпечені необхідними для лікування грипу та ГРВІ препаратами лише на три дні, про це повідомило Головне управління охорони здоров’я Львівської ОДА.

Тільки зараз влада Тернопільщини, цитую, «розглядає можливість придбання за бюджетні кошти пов’язок з метою безкоштовно роздавати їх соціально-незахищеним верствам населення, безпритульним та за можливості в місцях великого скупчення людей». А де ця влада була тиждень тому?

У травні лікарі прогнозували спалах епідемії «свинячого грипу» восени

В Україні немає належної діагностичної апаратури, технологічних можливостей, щоб зібрати матеріали, аналізи. Ще у травні Головний позаштатний епідеміолог Міністерства охорони здоров’я України Сергій Бережнов прогнозував, що «свинячий грип» прийде в Україну восени. Міністр охорони здоров’я Князевич тоді наголосив, що до осені є час підготуватись, що вже працюватимемо «на підвищення імунного статусу нації». Україна захищена від «свинячого грипу», заявляв міністр Князевич.

50 мільйонів гривень виділив уряд на зміцнення матеріально-технічного бази вірусологічних лабораторій Держсанепідемслужби та Держкомветмедицини, дослідження біологічних властивостей грипу і забезпечення отримання зразків або ізолятів вірусу для їх вивчення. А що ми маємо під час епідемії? Медики не могли визначити тип вірусу, казали, що більше тижня-двох потрібно, щоб дізнатись, який вірус вражає людей, чи це «свинячий грип». Чиновники в один голос заявляли, що ніхто не помер від AH1N1. А насправді люди померли від «свинячого грипу».

Протиепідемічні заходи на залізниці запровадили лише у четвер


Відкидають і той факт, що вірус привіз хтось із заробітчан. Варто було минулого і на початку цього тижня вийти до московського потяга і побачити, що ніхто не дезінфікував вагони увесь цей час. Про це говорили провідники, жодних застережень щодо епідемії вони не мали, як і марлевих пов’язок. У вагонах повертались чоловіки з сезонних робіт. Вони їхали на Тернопільщину, Івано-Франківщину, Львівщину і Закарпаття. Знали, що у Москві вмирають люди від «свинячого грипу». Лише у четвер «Львівська залізниця» запровадила протиепідемічні заходи.

Високу смертність лікарі пояснюють тим, що медики одразу не встановили діагноз, виписували неналежні ліки, і що хворі пізно звернулись до медиків, займаючись самолікуванням. Це при тому, що в Україні півмільйонна армія медиків, але який її відсоток профпридатний?

Пригадується, як під час Скнилівської трагедії люди, які втратили рідних, по 5 годин чекали під моргом на довідки про смерть. Їх не видавали, бо не знали, яку написати причину смерті, бо ще у Києві думали щодо цього. Дивно, що це була не «пневмонія».

(Львів – Тернопіль – Київ)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.


****************************
Пам'ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам'ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у виданій Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG