Доступність посилання

ТОП новини

Епідемія так званого «свинячого» грипу дісталася і України


Люди на СТМ «Вокзальна» у Києві, 30 жовтня 2009 року.
Люди на СТМ «Вокзальна» у Києві, 30 жовтня 2009 року.

Станом на першу половину дня 30 жовтня внаслідок спалаху вірусної інфекції на Заході України госпіталізовано 951 особу, 30 хворих померли, повідомив міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. Він визнав, що епідемія так званого «свинячого» грипу дійшла і до України. Тепер у 9 областях оголосили карантин у зв'язку з розповсюдженням грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. По всій території держави, у всіх навчальних закладах від сьогодні – тритижневі канікули. Як вітчизняні медики підготувалися до епідемії?

Кабмін запроваджує карантин у дев’яти західних областях України

Кілька днів після спалаху вірусної інфекції на Заході України лікарі не підтверджували, що це може бути в тому числі свинячий грип, однак сьогодні 30 жовтня міністр охорони здоров’я України Василь Князевич визнав: «Україна увійшла в епідемію грипу, так званого Каліфорнійського грипу або А/H1N1. У випадку появи будь-яких симптомів – потрібно негайно викликати лікаря, який відразу визначить чи потрібно Вас госпіталізувати».

Лабораторним шляхом в Україні виявили випадки нового різновиду грипу. У трьох областях – Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській – стан захворюваності на грип досяг епідемічного порогу, заявила прем’єр Юлія Тимошенко. За її словами, сусідні області теж мають випадки спалахів такого захворювання: це Закарпаття, Чернівецька, Рівненська, Волинська, Хмельницька і Вінницька області. По всій території держави, у всіх навчальних закладах будуть канікули, заявила глава уряду. «3 тижні – це перший термін, який встановлений для таких канікул. Крім того, ми будемо вводити спеціальні режими, які будуть передбачати відсутність переїздів людей без будь-якої необхідної потреби із області в область», - сказала Юлія Тимошенко.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко також стверджувала, що віднині під контроль беруться всі аптеки країни. Для кожної аптеки встановлять мінімальний пакет, який мусить бути в наявності стосовно профілактичних засобів, ліків, а також медичних масок.

Вакцини проти пандемічного грипу в Україні ще немає

В Україні вакцина проти «свинячого» грипу з'явиться до кінця нинішнього року, повідомили в Українському центрі грипу. В Європейському союзі зареєстрували 3 таких вакцини.

Директор Українського Центру грипу Олександр Гриневич запевнив у коментарі Радіо Свобода, що вітчизняні медики здатні зустріти «свинячий» грип у повній готовності. «Готові, за виключенням вакцини для профілактики пандемічного грипу. ЇЇ поки-що в Україні немає. Для профілактики сезонного грипу в Україні є 5 вакцин, а для свинячого – наразі на реєстрації знаходиться тільки одна вакцина».

Тим часом деякі лікарі визнають: серед їхніх колег трапляються такі, котрі намагаються діагностувати застуду, коли хворого нудить, є висока температура і ломота у м'язах. А це може бути насправді ознаками грипу. Однак хворий із діагнозом «Гостра респіраторна вірусна інфекція» йде лікуватися не в клініку, а додому. З усіма можливим наслідками.

У США кількість померлих від «свинячого» грипу сягнула тисячі осіб

Президент Барак Обама днями запровадив надзвичайне становище. Американці вже мають вакцину і можуть прищеплюватися безкоштовно, розповідає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. «Уже вакцинують людей проти «свинячого» грипу, але не всіх, бо вакцини не вистачає. Але уряд запевняє, що уже найближчими тижнями її буде достатньо для всього населення. Насамперед, вакцину дають дітям в школах».

Групи ризику

Лікарі ще до спалаху інфекції на Заході України попереджали, що сезонний грип ускладниться «свинячим». Тому пропонували вакцинуватися від звичайного грипу, а потім настане черга для щеплення проти «свинячого». Особливо це стосується певних груп населення, яким медики радять вакцинуватися обов’язково, розповідає Людмила Мухарська, заступник головного державного санітарного лікаря. «За професійними показниками, першими мають вакцинуватися медичні працівники та люди, які працюють в сфері обслуговування, в банківській сфері, торгівлі. За клінічними показниками, в групі ризику – люди, які мають хронічні захворювання , а також маленькі діти (до 6 років) та люди похилого віку (після 60 років)».

При появі симптомів гострих респіраторних вірусних інфекцій – температура, кашель, нежить, проблеми у кишечнику, ломота у м'язах – не варто марнувати час - слід негайно звертатися до лікаря. І ні в якому разі не треба займатися самолікуванням. Головний санітарний лікар Олександр Біловол стверджував, що жертви пневмонії у західних областях пізно зверталися до медиків, на 4-7 день хвороби.


Вас турбують новини щодо поширення так званого «свинячого» грипу в Україні?
Іван, будівельник: Я боюся, бо зараз ходить не тільки «свинячий» грип, а й звичайний, але дуже страшний. В мене четверо дітей захворіло. Ліки нічого не дають, ми застосовуємо народну медицину.
Раїса, пенсіонерка: Я думаю, що в Україні поширюється інфекція, яка немає нічого спільного із свинячим грипом. Але мене це питання турбує, тому в разі чого потрібно відразу ж звертатися до лікаря.
Святослав, перекладач: Я – загартований, тому не дуже переймаюся. Та й від вірусу захисту все рівно немає.
Тетяна, біолог: Я хвилююся. Потрібно щось робити. Але я не знаю що. Дуже мало інформації нам надають.
Олександр, пенсіонер: Я думаю, що все роздувають більше, ніж є насправді. Хоча хвилююся.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG