Доступність посилання

ТОП новини

Антимонопольний комітет підозрює необ’єктивне встановлення цін на ліки


Фармацевтичні компанії в усіх регіонах України перевіряють, про це заявив виконувач обов’язків голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко. До перевірок також долучилися міліціонери, податківці та Державна інспекція контролю за цінами. Як твердить Олександр Мельниченко, Антимонопольний комітет підозрює необ’єктивне встановлення цін на ліки. Якщо перевірка підтвердить завищення цін, штраф сягатиме до 10% обігу за рік кожної з компаній. Чи вистачає в аптеках ліків? Чи не завищують фармацевти ціни на них?

В аптеках справжній хаос, ліків немає

Фармацевти визнають брак протигрипозних медикаментів. Хоча перекладають частково провину за це на самих українців. Вони, мовляв, взялися запасатися ліками, купуючи більше ніж треба одному покупцеві. Натомість деякі покупці у Києві скаржилися, що марлеві маски подекуди продавали за 15 гривень – удесятеро дорожче ціни, яка була до спалаху інфекції. Такий продаж здійснювали повз касу.

Масок і медикаментів, які надійшли в останні дні в Україну, вистачить на кілька діб, заявила голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва. А перший віце-прем’єр Олександр Турчинов запевнив, що зі власниками аптек домовились, що буде необхідний обсяг ліків – і для профілактики і для лікування.

Те, що поки отримали у різних регіонах України для профілактики і лікування грипу A/H1N1 і ускладнень від нього, вистачить на кілька днів, про це заявила у коментарі Радіо Свобода голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва. «Буквально на 2-3 дні, залежно від кількості хворих, які надходитимуть. У нас сьогодні жахлива ситуація щодо апаратів штучної вентиляції легенів. Їх бракує у всіх регіонах. Приблизна кількість, що потрібна зараз, – мінімум тисяча. В аптеках справжній хаос, нічого немає. Ціни є дикими, нічого не регулюється. Ми чули в п’ятницю, що ціни регулюватимуть, що ціни контролюватимуть. Маска у Києві коштує 14 гривень. Її собівартість – 50-60 копійок».

Втручання уряду в цій ситуації є цілком доречним

Колишній міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук виступає за регулювання цін на життєво необхідні препарати. На його думку, втручання уряду в цій ситуації є цілком доречним, і не треба його боятися. Водночас Микола Поліщук спростовує твердження аптекарів, що ціни на ліки не завищують. «Моя дружина ходила купувати оксолінову мазь українського виробника. Раніше вона коштувала 4 гривні, а зараз – 12 гривень. Це є абсолютно необґрунтовано».

Нинішній ажіотаж, за словами Миколи Поліщука, вигідний фармацевтичним компаніям. «Навіть не так виробникам ліків, як тим, хто їх продає. Уряд регулює ціни виробника і встановлює можливі націнки. У нас же цього немає, тому що сьогодні в парламенті є дуже багато депутатів, які мають безпосередньо фармацевтичний бізнес».

У Львові перевірки аптек називають «популізмом»


Регіон, якого епідемія грипу торкнулася особливо, – Львівщина. Незважаючи на всі запевняння влади, ліки у місцевих аптеках на початку цього тижня так і не з’явилися. Натомість в аптеках з’явилися представники органів контролю. Податкова, разом із Державною ціновою інспекцією та інспекцію з контролю якості за лікарськими засобами, почала перевірку аптек, розповідає
кореспондент Радіо Свобода на Львівщині Галина Терещук.


Усі фармацевти Львова та області знали, що їх перевірятимуть 2 листопада. Відтак вони мали достатньо часу, щоб знизити ціни на ліки. Але про які саме препарати йтиме мова? Якщо в аптеках міста та області немає ані противірусних препаратів, ані марлі, ані пов’язок, про що найчастіше запитують львів’яни. Є лише антигрипін, який виготовлений фармацевтами власноруч.

Перевірка – це не що інше, як голий популізм, зазначають у Львові. За словами міського голови Андрія Садового, проблема в тім, що у Львові немає комунальних аптек. «Важливо, щоб медичні препарати сьогодні були. Нехай контролюючі органи це все перевіряють, але нехай це не виглядає так, що на перевірки взагалі всі аптеки позакриваються».

Аптекарі закликають уряд скасувати перевірки

Тим часом фармацевти звертаються до уряду з проханням накласти мораторій на перевірки аптек, хоча б під час епідемії грипу, говорить Михайло Пасічник, президент Асоціації фармацевтичних виробників України. «Перевіряйте ціни, але відбувається «тотальна перевірка». СБУ перевіряє, МВС, Антимонопольний комітет, Податкова, Головне управління з питань цінової політики, Держлікінспекція – і все це в період епідемії. У цей час завідувач аптеки стоїть за прилавком, відпускає ліки. Поруч вона ще має зробити заявку, щоб воно поступило своєчасно, ціни перевірити. Її перевіряють, складають акти, викликають у міліцію», - сказав Михайло Пасічник.

Найнадійніший засіб профілактики

Надійнішого засобу для профілактики грипу, ніж щеплення, саме проти цього захворювання, наразі не існує, стверджує головний дитячий імунолог МОЗ Людмила Чернишова. «Є також препарати, які можуть трішки зменшити активність вірусу, ті ж самі, які спрямовані на лікування. Але вони дуже серйозні й важкі. І навіть дітям до 12 років деякі з них просто не рекомендуються».

Як заявила прем’єр Юлія Тимошенко, число померлих від сезонного грипу та ускладнень від нього за 9 місяців 2007 року – 4 тисячі 720 людей. А за 9 місяців року нинішнього – на 900 осіб менше.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG