Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті оголошено найвищий рівень небезпеки розповсюдження грипу


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Івано-Франківськ – Івано-Франківська обласна надзвичайна протиепідеміологічна комісія з 2 листопада оголосила в області найвищий рівень небезпеки розповсюдження грипу. На Прикарпатті померло 12 хворих, серед них двоє вагітних жінок. Захворюваність перевищила 35 тисяч.

В останні три дні щодня по області додаються двоє померлих. В неділю, приміром, це 33-річний чоловік з Рожнятівщини і 35-річна вагітна жінка з Коломийщини. Всі працездатного віку – від 20 до 40 років, дітей серед них нема. З-за кордону ніхто не повертався. У померлих не підтверджено діагноз грипу А(H1N1) – такі дані досліджень у київській лабораторії; очікують результатів аналізів із Лондона.

За оперативною інформацією понеділка, в реанімаційних відділеннях області перебувають понад півсотні прикарпатців, із них семеро у важкому стані, шестеро – на штучній вентиляції легень. По медичну допомогу вже звернулося понад 35 тисяч хворих із ознаками гострих респіраторних вірусних захворювань та грипу. Госпіталізовано понад дві тисячі; здебільшого це діти.

Там часом у самому обласному центрі вже, як кажуть лікарі, «відзначається динаміка до зменшення захворюваності»: кількість звертань по медичну допомогу і госпіталізація істотно зменшилися. Але якраз Івано-Франківськ дав найменше випадків смертності – один; інші ж померлі були з різних районів області.

Місто виглядає спорожнілим – особливо це було відчутно у вихідні. У школах карантин продовжено до 20 листопада, а не до 13, як було вирішено минулого тижня. Запроваджують карантин і на підприємствах.

Не вдалося закрити ринки, як про це заявляла обласна влада. І, схоже, цього не зможуть зробити силовим способом. На брифінгу голова обласної держадміністрації Микола Палійчук пообіцяв натомість, що проводитимуть рейди по ринках і магазинах для перевірки, чи продавці носять захисні маски.

Масок бракує, на ліки ціни ростуть

А от людей примусити носити маски не можуть. До того ж в аптеках масок і марлі нема.

Сьогодні вночі до області мали надійти 300 тисяч масок. Їх, як обіцяють, передадуть у лікувальні заклади і в аптеки.

Десять швейних фабрик і цехів в області почали шити марлеві багаторазові пов’язки для лікувальних закладів. Кажуть, вони теж надходитимуть від сьогодні.

У понеділок уночі в область надійшла перша партія препарату «таміфлю» – тільки для лікарень: ліки проштамповують «не для продажу».

Створена робоча група, яка відслідковує ситуацію з забезпеченням аптечної мережі необхідними медичними препаратами і засобами захисту, а також контролює ціни на них. У понеділок відбулася нарада з представниками фармфірм і аптек.

Перевірено 30 аптек – у 22 з них відмічене зростання цін на медикаменти. Ті ж кивають на постачальників. Влада погрожує позбавленням ліцензії і закриттям аптек.

Брак інформації породжує чутки, а самолікування призводить до ускладнень

Видимої паніки серед людей ніби нема. Двічі на день влада проводить брифінги, на яких оприлюднюється оперативна інформація. Радіо і телебачення передають поради медиків.

Однак розмов і чуток між людьми чимало – від того, що влада, мовляв, не каже правди про природу грипу, до того, що ніякі ліки цей грип не беруть, і до того, що місто буцімто обприскували з літака якоюсь противірусною речовиною.

Ситуацію ж на Прикарпатті вважають складною, бо, незважаючи інформаційну роботу через засоби масової інформації, люди займаються самолікуванням і пізно звертаються по медичну допомогу.

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG