Доступність посилання

ТОП новини

Наступного року «свинячий грип» може вдарити по людях похилого віку – британський вірусолог


Прага – Надзвичайні заходи в Україні у зв’язку з поширенням грипу є невиправданими і можуть свідчити про неготовність влади до епідемії. Таку думку у розмові з Радіо Свобода висловив професор вірусології з Лондонського королівського госпіталю Джон Оксфорд. Він також сумнівається у доцільності масового використання марлевих пов’язок як засобу профілактики – їх варто носити, як вважає професор, передовсім хворим, щоб не заражати інших. Водночас, на думку британського вірусолога, Україні не можна зволікати з вакцинацією проти «свинячого» грипу, бо людство може очікувати новий пік зараження наступного року: тоді під удар потраплять люди похилого віку.

– Мені прикро чути про смертельні випадки в Україні. Я був у Лос-Анджелесі минулого тижня і дізнався про це там. Я помітив, що спалах грипу в Україні здобув велику міжнародну увагу через драматичне втручання політиків. Я не бачу наукових підстав для того, щоб забороняти громадські заходи і закривати школи. Це просто немає сенсу. Мексика таке зробила півроку тому. Але тоді це був новий вірус, про який ми нічого не знали, він раптом з’явився в не дуже добре організованій країні, і вони мали щось робити. На два тижні зупинили країну, і це я можу зрозуміти. Але зараз, коли ми знаємо цей вірус, стежимо за його пересуванням, зараз він рухається до Північної Європи, то сюрпризів немає. Тому, коли будь-яка європейська держава драматизує становище, то в мене це викликає тривогу.

– В Україні наразі набагато більше людей помирає від звичайного грипу, а не від «свинячого». Але саме він вважається небезпечнішим. Чому?

– Є дві причини. Коли авторитетні науковці в Японії і Сполучених Штатах проводили дослідження на тваринах, то з’ясували, що новий вірус призводить до більших ускладнень. По-друге, з Мексики, Сполучених Штатів, південної півкулі ми маємо докази того, що гірше ще може бути попереду. Так, наприклад, вірус вражає вагітних жінок, ось такий випадок ми знову мали вчора в Англії. Це безпрецедентно, що вірус чіпляється до вагітних. Також він вражає маленьких дітей, особливо до 5 років. Цей вірус небезпечніший, ніж сезонний. Не вдесятеро раз, але небезпечніший.

– В Україні закликають усіх носити маски, щоб вберегтися від грипу, деякі телеканали навіть з цього починають випуски новин. Наскільки такий захист дієвий?

– Потреби, щоб кожен носив маску, немає. Ми не знаємо, як правильно їх носити, і це просто втрата часу. Маски підуть на користь лише тим, хто вже захворів, щоб вони не пчихали і не кашляли на інших. Коли я побачив жінку в масці в автобусі в телевізійному сюжеті про Україну, то почав підозрювати, що ця держава просто не підготувалася до грипу. Я сподіваюся, що Україна, так як її просили останні два-три роки Всесвітня організація охорони здоров’я та ООН, підготувала добрий пандемічний план і вклала гроші в такі антивірусні препарати як «Таміфлю» і «Реленза». Це відповідальність політиків, а вони несуть величезну відповідальність.

– Власне, в Україну нещодавно завезли велику партію «Таміфлю» зі Швейцарії.

– Ось бачите, в Україні не підготувалися завчасно. Все робиться в останню хвилину.

– Якого розвитку зі «свинячим» грипом варто очікувати далі?

– Це не буде єдиний рік, коли будуть проблеми. Становище може загостритися наступного року, коли вірус перейде на старших людей. Я сподіваюся, що Україна почне вакцинацію, очікуючи нових проблем наступного року.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG