Доступність посилання

ТОП новини

Розраховувати на розсудливість у стосунках України і Росії безглуздо (європейська преса)


Прага – У європейських газетах продовжують інформувати про вже хронічні труднощі у газових стосунках між Росією та Україною. Аналітики наголошують, що обіцяної Москвою і Києвом стабільності постачання газу до Європи після укладення нових газових контрактів у січні 2009 року не настало. Деякі впливові європейські видання цитують чільників ЄС, котрі відмовляються не лише виділяти Україні гроші для вирішення газових проблем, але й вважають, що Європі варто взагалі вирішувати проблеми власної енергетичної безпеки без надмірної уваги щодо українсько-російських газових та політичних суперечок. Також у пресі цитують експертів ВООЗ в Україні, які вважають, що так званий «свинячий грип» небезпечно мутує в Україні і стає більш заразним.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» висвітлює деякі суттєві деталі російсько-українських газових проблем і нагадує, чому ЄС не бажає виділять обіцяні Києву майже 2 мільярди євро кредиту. Газета звертає увагу на те, що на відміну від Росії, яка, зі своїх міркувань, оплатила аванс за транзит газу через Україну в сумі приблизно в два з половиною мільярди доларів, ЄС не дає урядові Тимошенко обіцяного кредиту лише тому, що «запевнення Києва щодо реформування ринку природного газу в Україні так і залишилися лише запевненнями... місцеве політичне керівництво мало зацікавлене у таких реформах», – наголошує «Нойє Цюрхер Цайтунґ». Видання додає до цього, що «ускладнює ситуацію і наближення в Україні президентських виборів, що викликає взаємне блокування з боку Президента і Прем’єр-міністра, які нині гостро конкурують між собою». Швейцарський часопис зауважує, що Путін й надалі намагається всіляко дискредитувати «так нелюбимого в Росії Ющенка». Газета також вважає, що ЄС може уникнути становища заручника російсько-українських дріб’язкових трюків «лише стриманістю та вимогами реформ від України, що є своєрідним батіжком і пряником у даній ситуації». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також резюмує з приводу цієї хронічної вже для європейців теми – «сподіватися на розсудливість рішень у цих стосунках між Росією та Україною просто безглуздо».

Чимало видань у Європі інформують, що епідемія грипу в Україні набирає обертів, смертність від цієї недуги наблизилася вже до ста осіб, уражених хворобою вже біля півмільйона. Різні засоби інформації, зокрема, «Бізнес Нью Юроп», також цитують речників ВООЗ, котрі припускають не лише вирішальну роль грипу A/H1N1 у посиленні епідемії, але й не виключають, що «свинячий грип», як виглядає, вже мутував у більш заразну форму в Україні, хоча вона й надалі залишається не особливо смертельною». «Бізнес Нью Юроп» також цитує одного з чільників санітарної інспекції України, котрий прогнозує, що у 2009-10 роках у державі захворіють на небезпечну хворобу 12 мільйонів громадян і біля 20 тисяч потраплять до реанімації, тобто, ризикують стати жертвами цього грипу. Видання також цитує речників ВООЗ, котрі не рекомендують закривати від грипу кордони країн, вводити карантини, бо це не допомагає, а іноді й ускладнює ситуацію.

Чеська «Днес» звертає увагу на невідповідність заяв і оцінок епідемії грипу в Україні з боку чільників уряду Тимошенко та з боку експертів ВООЗ. Останні припускають, що головним підсилювачем грипу в Україні є вірус A/H1N1, а урядові речники наполягають на тому, що це лише сезонна епідемія простого грипу, наголошує чеська газета.

Польська «Жечпосполіта» висвітлює перипетії прикордонного руху між Україною та її сусідами в умовах наростання епідемії грипу. Газета інформує, що українці атакують аптеки в Угорщині, де аптекарі вторгували за медичні препарати й ліки за короткий час жовтня понад 20 мільйонів євро. «Жечпосполіта» також повідомляє, що «львівська міліція затримала двох поляків, котрі нелегально торгували на вулицях Львова марлевими масками і хотіли від покупців у 10 разів більше грошей від аптечної ціни такої маски». Міліція конфіскувала у затриманих понад 500 таких масок, інформує польське видання.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG