Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко і Лукашенко побували на Прикарпатті, насамперед через грип


Президент Віктор Ющенко зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком. Київ, 5 листопада 2009 р.
Президент Віктор Ющенко зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком. Київ, 5 листопада 2009 р.

Івано-Франківськ – Івано-Франківщину в п’ятницю відвідали глава української держави Віктор Ющенко і президент Білорусі Олександр Лукашенко. Вони зустрілися з членами обласного протиепідемічного штабу, виступили із заявами перед журналістами.

Попри високі оцінки перемовин попереднього дня, які, за словами Віктора Ющенка, дозволили поставити крапку на найскладніших, найделікатніших питаннях у відносинах двох держав, головна мета приїзду була все-таки пов’язана з грипом.

Далі аеропорту президенти не їздили, засідання надзвичайної протиепідемічної комісії проводили без участі журналістів. Було повідомлено, що на Прикарпаття привезли партію ліків, пов’язок, інших речей, котрі отримають місцеві лікарні.

Олександр Лукашенко приїхав із молодшим сином Колею, представив його. Хлопчик трохи сидів біля батька, трохи бігав. І це, як зауважив Віктор Ющенко, мало засвідчити, що нічого страшного нема, «проблема долається».

В оцінках ситуації солідарні: найстрашніше – паніка

Олександр Лукашенко наголосив, що Україна нічим не відрізняється від інших держав, у тому числі і Білорусі, де теж висока захворюваність на грип. Але пожалів при цьому свого українського колегу, що проблема надто заполітизована.

«Грип у парламенті перетворюється з медичного діагнозу в якусь політичну карту. Це погано. Тому для нас сьогодні з Віктором Андрійовичем дійсно головне продемонструвати, що це не чума і не зараза якась страшна і неподоланна. Це цілком виліковна хвороба. А паніка – це найстрашніша хвороба. Тому я не думаю, що нам слід стільки уваги приділяти цій проблемі», – зазначив Олександр Лукашенко.

У своїх оцінках ситуації колеги і друзі (так називали лідери один одного) були солідарними. Якщо коротко: трагедії нема, є тенденція до зменшення захворюваності, найбільший ворог – паніка і непрофесійні дії. Про це сказав і Віктор Ющенко.

«Пік проблеми пройшли, тепер треба зробити правильні уроки, виходити з паніки, виходити з того ажіотажу, в який пішло населення через багато дій, які, на мій погляд, були або штучні, або надумані, – наголосив Президент України. – Паніка – це дія, яка заміщає професіоналізм. Сьогодні нам треба дати право на соло лікарю, право на соло фахівцям, не політизувати це питання».

Зазначивши, що потрібно робити уроки з цієї епідемії, Віктор Ющенко закликав готуватися до наступних хвиль грипу. Зокрема, переконати людей у важливості вакцинації, налагодити роботу лабораторій на місцях, від лікування усунути політиків, а дати слово фахівцям.

Люди чекають точної відповіді: яка причина смертей

Між тим, на Прикарпатті особливої паніки не відчувається. Був ажіотаж в аптеках, були чутки і різні розмови. Прикарпатці і зараз найбільше хочуть почути: від чого все-таки помирають люди. В області вже 17 смертельних випадків. Серед померлих двоє вагітних. Вік усіх – працездатний, від 20 до 53 років. Наразі ще нема підтверджень результатів аналізів із Лондона, київські ж ні в одному випадку не підтвердили діагноз грипу A/H1N1. Поки не буде сказано достеменно, яка причина смертей, доти будуть домисли.

За медичною допомогою від початку епідемії звернулося понад 78 тисяч прикарпатців, госпіталізовано понад 6 тисяч. За станом на п’ятницю 60 осіб перебували в реанімації, 12 із яких – у тяжкому стані, 5 – у критичному.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG