Доступність посилання

ТОП новини

Долар може підскочити до 9 гривень, вважає банкір


В’ячеслав Юткін
В’ячеслав Юткін

Київ – Національний банк оприлюднив монетарний звіт, у якому йдеться, що дефіцит державного бюджету за три квартали 2009 року становить 24 мільярди гривень. І це може негативно вплинути на стабільність гривні. Якими ж є перспективи монетарної політики Радіо Свобода запитало першого заступника голови правління «Промінвестбанку» В’ячеслава Юткіна.

– Наскільки сильно нинішня бюджетна дірка може зрикошетити по валютному ринку, і як це вплине на гривню?

– Дуже важко сперечатися з висновками Національного банку та департаменту монетарної політики. Дійсно, це може дуже серйозно вплинути на курс гривні до кінця року. Тому скорочення бюджетного дефіциту, та недопущення друкування грошей, це головне, що може запобігти цим негативним явищам, які ми можемо отримати наприкінці цього року та на початку наступного.

– Яким може бути курс гривні?

– Якщо все ж таки друкарський станок буде запущено, то, думаю, що курс (долара) може бути 8,5-9 гривень

– Колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко заявляє, що курс долара падатиме, і що ті, хто купував долар по 8 гривень, продаватимуть його по 5. Чи погоджуєтеся ви з такою думкою?

– На превеликий жаль, це неможливо. Думаю, що це відвертий популізм з боку пана Савченка.

– Швидше за все, до кінця цього року Україні не вдасться отримати четвертий транш кредиту МВФ. Що це означатиме для українського валютного ринку?

– Все залежатиме від політики уряду. Це може призвести, як до посилення інфляції, так і до того, що нічого не станеться. Все залежатиме від конкретних кроків уряду.

– Від яких саме?

– Недопущення емісії, і не збільшення дефіциту бюджету.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG