Доступність посилання

ТОП новини

Влада Закарпаття проти будівництва нового пункту утримання нелегалів


Пункт тимчасового утримання нелегалів «Павшино», вже закритий (архівне фото)
Пункт тимчасового утримання нелегалів «Павшино», вже закритий (архівне фото)

Ужгород – Закарпатська влада ні за яких обставин не допустить будівництва у краї пункту для тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Таку заяву вчора оприлюднив голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші. Він каже, що торік такий пункт закрили, і для цього було багато причин. А вже зараз міністр внутрішніх справ Юрій Луценко домовляється про будівництво нового такого табору в Закарпатті. Проти цього виступає і громадськість області.

Закарпатці кілька років домагалися закриття пункту тимчасового утримання нелегалів «Павшино» на Мукачівщині. Вони казали, що такий об’єкт псує туристично-рекреаційний імідж краю і викликає страх серед населення.

Місцеві правоохоронці скаржилися, що такий пункт у Закарпатті, яке межує з 4 країнами євроспільноти, лише сприяє розвиткові нелегальної міграції, бо від нього рукою подати до кордонів.

Зрештою, 4 грудня 2008-го усіх мігрантів із Закарпаття вивезли на Волинь та Чернігівщину. А вже зараз про необхідність відкриття нового пункту в області заговорив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.

«У нас є план передачі нам однієї з військових частин, що не використовується Міноборони, для побудови табору для нелегальних мігрантів», – каже Юрій Луценко.

Слова міністра насторожили закарпатців

Учора ж голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші підтвердив: з’явилася інформація, що на рівні міністерств внутрішніх справ та оборони ведуться переговори про передачу військового містечка поблизу села Дерцен Мукачівського району під новий пункт утримання нелегалів.

Обласну владу ніхто й ні про що не повідомляє. І це попри те, що вже підтвердився красномовний факт: за рік після закриття пункту тимчасового утримання нелегалів «Павшино» в області майже вдвічі зменшилася кількість спроб незаконного перетину державного кордону.

До всього цього додають свою точку зору лікарі. Вони нагадують, що нелегальна міграція несе з собою ще одну проблему – екзотичні хвороби.

«Найстрашніше те, що з нелегалами приходять сюди різноманітні й незнайомі нашому організмові хвороби. Кілька років тому був у Закарпатті спалах черевного тифу азійського походження. Наш імунітет до такого не готовий», – каже лікар Світлана Іваниця.

Учора голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші заявив, що обласна влада й мешканці не допустять побудови в краї нового пункту утримання нелегальних мігрантів.

Натомість голова ОДА вніс пропозицію до Міністерства оборони: краще хай військове містечко на Мукачівщині реконструюють під квартири для військових та міліціонерів, бо переважна більшість із них уже втратила найменшу надію бодай колись отримати житло.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG