Доступність посилання

ТОП новини

У Косові відбулися перші муніципальні вибори після проголошення незалежності


Під час голосування на виборах до місцевих органів влади в селі Ґуштериця у Косові, 15 листопада 2009 р.
Під час голосування на виборах до місцевих органів влади в селі Ґуштериця у Косові, 15 листопада 2009 р.

Белград – Муніципальні вибори у Косові у неділю, 15 листопада, пройшли без ускладнень. У них взяли участь 45 відсотків виборців, у тому числі й частина сербів. І це попри те, що офіційний Белград закликав сербське населення бойкотувати голосування. Ці вибори були перші після проголошення незалежності Косова в лютому 2008 року.

Найзначніший результат, на думку оглядачів, – це те, що вибори пройшли без інцидентів. Так само важливий факт, що значна частина сербів у центральному Косові вийшла на виборчі дільниці. Вони це зробили, стверджують їхні місцеві лідери, не тому, що визнають незалежну косовську державу, а тому, що хочуть мати своїх представників в органах місцевого самоврядування. У разі бойкоту, до котрого закликав їх Белград, серби не брали б участі у владі навіть у тих небагатьох місцевостях, де вони становлять більшість населення. У Косові залишається, за офіційними даними, лише 120 тисяч сербів.

Демократична спілка Косова повідомила про свою перемогу в Приштині та ще в трьох із-поміж семи найбільших окружних центрів. Опозиційний Альянс за майбутність Косова здобув перемогу на заході, в округах Печ та Дяковиця. Не треба забувати, що йшлося про перший тур, в котрому обрані лише ті кандидати на депутатів та мерів, котрі здобули понад 50 відсотків голосів. А другий тур голосування відбудеться через два тижні.

Незважаючи на розклад політичних сил, що складається, важливим є те, що це були перші вибори, організовані косовськими інституціями. Євросоюз та міжнародні організації цим разом були не організаторами, а лише стежили за перебігом виборів.

Косовським сербам Приштина ближча, аніж Белград

Спостерігачів Європейського Союзу очолювала Доріс Пак. У зверненні до журналістів вона зазначила: «Ми повинні вітати громадян Косова, котрі вийшли на вибори в значній кількості. Це свідчить, що вони зрозуміли: бути незалежним – означає взяти відповідальність і показати світові, що вони готові йти вперед».

У Белграді досі офіційно не коментували факту, що частина косовських сербів відмовилася бойкотувати голосування. Неофіційно можна почути, що косовські серби, принаймні ті, котрі у неділю вийшли на виборчі дільниці, більше не хочуть бути знаряддям у руках Белграда. Вони не визнають косовську державу, але участю у виборах виявили готовність співпрацювати з її органами на комунальному рівні. Іншими словами, вони збагнули, що Приштина набагато ближча, аніж Белград.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG