Доступність посилання

ТОП новини

Українські та європейські дипломати говоритимуть про енергію та євроінтеграційну стратегію


Брюссель – Сьогодні у Брюcселі проходитиме засідання Ради Європейського Союзу з питань зовнішньої політики. Міністри закордонних справ 27 країн ЄС визначатимуть подальшу стратегію відносин із близькими й дальніми державами. Крім з’ясування деталей боротьби з сомалійськими піратами, допомоги Афганістанові та підготовки двосторонніх самітів Євросоюзу з Росією та Боснією, йтиметься і про європейсько-українські стосунки. З міністрами закордонних справ ЄС зустрінеться голова зовнішньополітичного відомства України Петро Порошенко.

«Друзі України плюс Україна» – у такому форматі сьогодні у Брюсселі відбудеться зустріч офіційної делегації з Києва з керівниками дипломатичних відомств країн Євросоюзу. Як повідомили Радіо Свобода у представництві України при європейських установах, таких дружньо налаштованих держав має бути близько десятка. Це здебільшого країни Центральної та Східної Європи, що набули членства у співдружності декілька років тому, – а також Швеція, яка наразі головує у Раді Євросоюзу.

Представники європейських зовнішньополітичних відомств та делегація з України, очолювана міністром закордонних справ Петром Порошенком, вестимуть мову про злободенні проблеми, а саме: енергетичну безпеку, епідемію грипу, грядущі вибори президента України та підготовку до саміту «Україна – ЄС», має відбутися в Києві 4 грудня.

Європейські дипломати, очевидно, цікавитимуться політичною ситуацією в Україні. Внутрішня нестабільність такої великої держави європейського континенту, як Україна, непокоїть Брюссель. Тим паче, що наразі ця держава перебуває, так би мовити, на роздоріжжі, а подальшу її стратегію у наступному році вирішуватиме вже новообраний Президент.

Не виключені нові ідеї

Із іншого боку, від Європи можна чекати й рішучіших кроків на ниві українсько-європейських стосунків. Нарешті ухвалена Лісабонська угода дає країнам Євросоюзу більше свободи ініціювати нові схеми відносин із сусідніми державами. Тому не виключено, що сьогодні у Брюсселі можуть виникнути нові ідеї щодо подальшого розвитку стосунків із українськими партнерами.

Голова МЗС України Петро Порошенко, поміж іншим, має намір звернутися до представників Європейського Союзу з проханням надати його державі гуманітарну допомогу у вигляді протигрипової вакцини.

Питання лібералізації віз для українських громадян також має бути у порядку денному сьогоднішніх зустрічей.

Поряд із цим, український міністр матиме низку двосторонніх переговорів із представниками різних установ Євросоюзу, де також обговорюватимуться деталі євроінтеграційного процесу України.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG