Доступність посилання

ТОП новини

Права людини – тема зустрічі президента США з китайськими студентами


Барак Обама відповідає на запитання студентів у Шанхаї 16 листопада 2009 року
Барак Обама відповідає на запитання студентів у Шанхаї 16 листопада 2009 року

Нью-Йорк – Під час візиту до Китаю президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив у Шанхаї перед студентами місцевих університетів. У своєму першому публічному виступі він говорив про важливість прав людини для суспільного і державного життя.

Барак Обама, виступаючи перед китайськими студентами, зокрема, наголошував, що США вважають свободу слова й релігії, свободу доступу до інформації та участі у політичному житті правами, які мають усі.

Ці права «повинні бути доступними для всіх людей, включно з етнічними й релігійними меншинами, де б то не було – у Сполучених Штатах, Китаї чи у будь-якій іншій країні», – наголосив американський керівник.

Весь виступ Барака Обами перед студентами в Шанхаї, від початку до кінця, організував китайський уряд. Кожен аспект події був ретельно контрольований.

Близько п’ятисот студентів відібрали з восьми шанхайських університетів. Їх спеціально підготували й тренували, хто і які саме запитання ставитиме Обамі. Як з’ясували журналісти, більшість студентів були членами комуністичної партії.

Мало хто з китайських громадян мав змогу бачити те, що відбувалося протягом години у залі наукового музею, бо подію транслювало лише місцеве телебачення, а не державне всекитайське.

Виступ Обами не надто розголошували

Репортери також зауважили, що на китайських новинних вебсайтах примістили повідомлення про виступ Обами, але швидко видалили звідти його зауваження про те, наскільки важливим є вільний доступ до інтернету.

Ці слова стали відповіддю на анонімне запитання, яке прийшло з інтернету й яке зачитав Джон Гантсмен, американський посол у Китаї, присутній у залі: чи відомо американському керівникові, що в Китаї, де 350 мільйонів людей користується інтернетом і є 60 мільйонів блоґерів, існує «Великий бар’єр» – система блокування сайтів, зміст яких не до вподоби урядові?

Обама в відповідь заявив: «Я завжди був твердим прихильником вільного користування інтернетом. Я рішучий супротивник цензури. Я визнаю, що різні країни мають різні традиції. Я можу сказати вам, що у Сполучених Штатах той факт, що інтернет у нас вільний, із необмеженим доступом до нього, є джерелом сили, і я гадаю, що це треба заохочувати».

До цього фрагменту зустрічі Обами зі студентами й було застосовано бар’єр цензури.

Студентів здивувала відвертість Обами

Американське посольство в Пекіні повідомило, що отримало через інтернет понад тисячу запитань для Обами. Деякі з них, обрані навмання, було зачитано вголос під час зустрічі президента з шанхайськими студентами.

Після зустрічі репортери запитували студентів про їхні враження від неї. Один зі студентів сказав, що вражений тим, що президент говорив про свою родину, про дітей. Китайські лідери, сказав студент, прилюдно ніколи не заторкують особисті теми.

Назагал Обама, за словами студентів, справив на них добре враження.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG