Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані і Сомалі корупцію сприймають за найбільшу серед 180 країн


Рівень сприйняття корупції в Афганістані збільшується протягом останніх двох років і тепер є більш загрозливим, ніж в інших країнах, крім Сомалі, мовиться в звіті Transparency International.

У щорічному звіті організації, опублікованому сьогодні в Берліні, ситуація з тим, як сприймають експерти і представники ділових кіл корупцію серед урядовців і політиків у своїх державах, поміж 180 досліджених країн аналізується за шкалою від 0 до 10: 0 – найвищий рівень сприйняття корупції, 10 – найнижчий.

За дослідженням Transparency International, найменшим сприймають рівень корупції в Новій Зеландії, за нею йдуть Данія та Сінгапур.

На найгірших рівнях сприйняття корупції Іран (1,8) та Ірак (1,5), у яких особливо нестійкі політична ситуація і становище з безпекою.

Падіння індексу в Україні до 2,2 порівняно з 2,5 минулого року дослідники пояснюють політичним неспокоєм у цій державі. Вони звертають увагу, що політична корупція, корупція в державному й приватному секторі, а також високий рівень терпимості до неї серед громадян означають для України погану перспективу.

Невелике поліпшення спостерігається в Росії. Тут індекс трохи зріс – із 2,1 до 2,2. Водночас Transparency International заявляє, що надмірна роль російського уряду в економіці, яка спонукає до корупції, залишається проблемою.

Організація наголошує, що її дослідження, Індекс сприйняття корупції, не вимірює наявність корупції – він вимірює сприйняття наявності корупції серед урядовців і політиків, як її бачать експерти і представники ділових кіл в окремих країнах.

Так само зміна індексу порівняно з іншим роком сама по собі не означає зміни в сприйнятті корупції.
XS
SM
MD
LG