Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині не вщухає дискусія щодо вакцинації проти «свинячого грипу»


Німеччина – Після досить млявого початку кампанії масової вакцинації проти так званого «свинячого грипу» тепер у Німеччині вишиковуються черги в лікарських практиках. Таку зміну ставлення до щеплення спонукали повідомлення про стрімке поширення вірусу. Досі Інститут Роберта Коха зареєстрував загалом 50 тисяч випадків захворювання на «свинячий гри». Водночас серед німецьких експертів і надалі триває дискусія навколо питання, чи варто робити щеплення справді всім громадянам.

Пацієнти в Німеччині нині постали перед дилемою – робити щеплення проти «свинячого грипу» чи втриматися від такого кроку. Думки експертів з цього питання розійшлися. Офіційні структури радять щеплення все ж таки зробити. До прихильників вакцинації належить і міністр охорони здоров’я федеральної землі Саксонія-Ангальт Герлінде Куппе.

«На мою думку, щеплення – це найкращий профілактичний захід, тому я підтримую дії в цьому напрямку. Ми впродовж тижня зробили щеплення працівникам ключових сфер – медичному персоналу, поліції, пожежникам, а тепер пропонуємо щеплення для всього населення», – зазначила Куппе. Подібні заяви нині в Німеччині можна почути й від інших офіційних осіб.

Для вакцинації населення федеральні землі замовили 50 мільйонів доз препарату Pandemrix британського виробника GlaxoSmithKline. Оскільки цей препарат містить один досі не вживаний з комерційною метою підсилювач, розгорілася суперечка навколо можливих побічних наслідків. Після досить палких дебатів влада вирішила перестрахуватися й спеціально для вагітних замовила в австралійської фірми CSL ще один препарат, який не містить суперечливого підсилювача.

Лише надмірна паніка?

Водночас не бракує експертів, які скептично ставляться взагалі до необхідності масової вакцинації у випадку зі «свинячим грипом». До таких скептиків належить і головний лікар клініки «Берлін-Бух», голова комісії з медичних препаратів Німецької лікарської спілки Вольф-Дітер Людвіг.

В інтерв’ю радіостанції Deutschlandradio Kultur Людвіг заявив: «Передусім хочу зауважити, що нам ще не відомо багато речей у зв’язку з цією пандемією. Тому ми не можемо надати населенню якусь абсолютно надійну інформацію. Крім того, я підозрюю, що ми дуже істерично поставилися до цієї загрози. Якщо подивитися на південну півкулю, де сезон грипу вже минув, то кількість справді важкохворих і кількість смертельних випадків там була вкрай низькою».

Тестування на населенні

Експерт також звернув увагу на недостатнє тестування нової вакцини. Після проголошення пандемії офіційні структури мали реагувати дуже швидко, й тому не вистачило часу для ретельніших досліджень. «Звісно тепер додаткова інформація щодо дії вакцини збиратиметься під час щеплення сотень тисяч людей у Німеччині й інших європейських країнах», – зауважив Людвіг.

Медик піддав критиці недостатній рівень незалежності від фармацевтичної галузі багатьох експертів, які входять до комісій із замовлення вакцини, а також вказав на брак прозорості у Всесвітній організації охорони здоров’я.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG