Доступність посилання

ТОП новини

Україна закуповуватиме тест-системи діагностики грипу А


Київ – Чотири українки перебувають на лікуванні з діагнозом грип A (Н1N1) у французькому місті Ізер. Як повідомляє МЗС України, стан хворих задовільний, їх ось-ось мають виписати. Радіо Свобода поцікавилося: чи могли хворі інфікуватися в Україні і чи має наразі країна усе необхідне для діагностування так званого мексиканського (або як його раніше називали – свинячого) грипу?

Наразі в Україні зареєстрували лише один випадок захворювання на новий грип. Все пройшло без ускладнень, молодий чоловік одужав.

А от встановити, чи паломниці з України інфікувалися грипом у своїй країні, а чи «підхопили» вірус вже закордоном – буде важко. Адже інкубаційний період захворювання може тривати від 1 до 7 днів і більше. Жінки ж прибули до Франції 31 липня і планували повернутися до України через місяць. Вони прямували до монастиря Нотр-Дам де ля Салет, що у французьких Альпах.

Є одна тест-система на сто визначень

Державна санітарно-епідеміологічна служба України продовжує перевіряти стан осіб, які прибувають із країн, на території яких зареєстрували випадки захворювання на новий грип.

Україна закупила іспанську тест-систему, розраховану на сто визначень. Необхідне ж лабораторне обладнання німецького виробництва надали Україні в якості допомоги Сполучені Штати Америки.

Обладнання розмістили у лабораторії вірусології та СНІД Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України.

Завідувачка лабораторії Ірина Демчишина розповіла, що працівники лабораторії вже пройшли необхідне навчання.

Вона, зокрема навчалася у Каїрській лабораторії, де працювала безпосредньо зі штамом Н1N1.
«Лабораторне обладнання виробляють у Росії, США, Франції та Німеччині. Тест-системи виробляють теж вони. Але є й специфічні виробники, наприклад у США, які вже виробляють комплекти реагентів, необхідні для діагностування саме цього нового штаму вірусу грипу», – повідомила Ірина Демчишина.

Тендер на 50 мільйонів триває

Кабінет міністрів України, згідно з Указом Президента, виділив 50 мільйонів гривень на закупівлю необхідного обладнання та тест-систем, щоб забезпечити інші лабораторії.

Поки ще триває тендер на закупівлю та постачання і вирішується питання, чи отримають тест-системи регіональні лабораторії СЕС та інші діагностичні центри.

Після оголошенн пандемії нового грипу наразі ВООЗ встановила процедуру, за якою позитивний результат на наявність вірусу H1N1 ще проходить перевірку в одному з центрів всесвітньої організації.

За Україною закріплений центр у Лондоні.

Україна здатна самостійно виробляти тест-системи

Академік Ярослав Блюм, заступник директора Інституту клітинної біології та генної інженерії вважає, що українська наука здатна самостійно розробити тест-ситеми і навіть винайти вакцину проти нового грипу. Не вистачає лише ресурсів і волі держави.

«Ми – кваліфікована країна. І було б соромно сказати, що таких людей немає, – сказав Радіо Свобода Ярослав Блюм.

Просто фахівці розпорошені. «Є ветеринари в Аграрній Академії наук, але це не їхній профіль. Є дуже сильні фахівці в Національній Академії наук. Але всі вони займаються за своїми напрямками. Це Інститут біохімії Сергія Комісаренка, Інститут молекулярної біології й генетики Ганни Єльської та Інститут онкології Василя Чехуна. У них є високваліфіковані кадри й непогано оснащені лабораторії. Але цим установам і вченим для виконання таких завдань необхідне цільове фінансування і чіткі задачі», – наголосив академік.

Ярослав Блюм є генетиком із світовим ім’ям і поки що він не поділяє великої занепокоєності ВООЗ щодо грипу А (H1N1).

Між тим «Німецька хвиля» повідомила, що клініка університету німецького міста Майнц оголосила про початок загальноєвропейських випробувань дитячої вакцини проти так званого «свинячого грипу». Учасниками тестів, які проведуть в найближчі тижні, будуть 2 тисячі дітей. Але є підозра, що цей штам грипу переносять саме діти.

(Київ - Параг)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG