Доступність посилання

ТОП новини

Голова Європейської ради приступить до роботи з початку року


Обраний на посаду голови Європейської ради прем’єр-міністр Бельгії Герман Ван Ромпей приступить до виконання своїх обов’язків 1 січня 2010 року.

Про це повідомили на прес-конференції у Брюсселі після завершення саміту ЄС. Лідери країн Євросоюзу також обрали координатором спільної зовнішньої політики ЄС британку Катрін Аштон.

Сам Ван Ромпей, виступаючи на прес-конференції, заявив, що домагатиметься ухвалення в ЄС компромісних рішень. Він також зазначив, що виступає за подальше розширення Євросоюзу.

Посади постійного голови Європейської ради та координатора спільної зовнішньої політики ЄС передбачені у Лісабонській угоді, яка набуде чинності з 1 грудня.

Посада постійного голови (президента) Європейської ради, яку неофіційно прозвали «президентом Євросоюзу», організаційно-адміністративна, але не керівна в ЄС. Нині на засіданнях Європейської ради, тобто на самітах ЄС, головами стають керівники держав чи урядів країн, які по черзі головують по півроку в ЄС.

Посада верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, яка теж уже отримала неформальну назву «міністра закордонних справ Євросоюзу», стане поєднанням нинішніх посад верховного представника ЄС зі спільної зовнішньої і безпекової політики і комісара ЄС із зовнішніх відносин і європейської політики сусідства.
XS
SM
MD
LG