Доступність посилання

ТОП новини

Київ розглядає угоду про асоцiацiю як крок до членства в ЄС – Ющенко


Україна розглядає нову угоду про асоцiацiю з ЄС, над якою нинi триває робота, як крок на шляху прямого членства в Європейському Союзі, заявив Президент Вiктор Ющенко.

На засiданні Ради нацiональної безпеки та оборони глава держави зауважив, що значну частину роботи над угодою вже пройдено i фактично залишилися тiльки технiчнi питання.

«Позицiя Євросоюзу щодо економiчної частини угоди про асоцiацiю полягає у запровадженнi поглибленої економiчної iнтеграцiї з перспективою доступу до внутрiшнього ринку ЄС», – заявив Президент.

Очевидно, за його словами, всiм треба розумiти, що нова угода мiж Україною та ЄС буде «стимулом для проведення внутрiшнiх економiчних i соцiальних реформ в Українi».

Ющенко зупинився на проблемах, з якими стикаються пiд час пiдготовки угоди. Насамперед, за його словами, це слабка координацiя урядових структур i дiлових кiл на переговорах, недостатнє висвiтлення процесу пiдготовки до угоди з боку українських засобiв масової iнформацiї.

Як заявив глава держави, уряд має постiйно iнформувати громадськiсть про те, як вiдбувається процес переговорiв, зокрема й щодо зони вiльної торгiвлi.

Крiм того, наголосив Ющенко, є ще одна «банальна, як завжди, проблема фiнансового забезпечення переговорного процесу». За його словами, дві треті коштiв у бюджетi Мiнiстерства закордонних справ та вiдповiдних мiнiстерств i вiдомств, якi беруть участь у переговорах, вiдсутнi.

Водночас, як заявив перший заступник секретаря РНБО Володимир Огризко, Рада нацбезпеки й оборони не ставить питання про підписання Угоди про асоціацію з ЄС «будь-якою ціною до конкретної дати».

За його словами, перед делегацією України, яка займається підготовкою документа, поставлені чіткі і прагматичні завдання: як завершити підготовку угоди, але лише за умов її повної відповідності національним інтересам України.

Україна і Європейський Союз 7-11 грудня проведуть у Києві дев’ятий раунд переговорів щодо створення зони вільної торгівлі.
XS
SM
MD
LG