Доступність посилання

ТОП новини

В Україні знімають карантин. Небезпека епідемії триває


Київ – Від сьогодні у більшості областей України закінчується карантин, який запровадили через епідемію грипу. У середу запрацюють також виші, школи і садочки на Київщині, Закарпатті та у Чернівецькій області. Між тим уряд попереджає про вищий рівень епідемічної небезпеки в країні.

Вірус грипу уразив в Україні за останні три тижні понад 1 мільйон 600 тисяч людей, 381 людина померла. Із них підтверджена смерть від так званого «свинячого», тобто нового пандемічного, грипу 17 людей.

Між тим пік захворювання на грип уже минув, кажуть медики – далі хвороба піде на спад.

Лікар-терапевт у Волинській області Галина Долюк не бачить підстав продовжувати карантинні заходи: «Набагато менше людей стало звертатися до лікарів із приводу грипу і гострого респіраторного захворювання. Я думаю, вплинули заходи, і, напевне, сама епідемія спадає. Люди вже трохи розхолодились, уже не носять марлевих пов’язок, паніки вже немає».

Говорити про перемогу ще рано

Державна протиепідемічна комісія рекомендує цього тижня всім областям зняти карантинні обмеження. Відновити карантин можна буде рішенням обласної протиепідемічної комісії в разі, якщо в регіоні зафіксують вищий показник захворюваності на грип порівняно з цим же періодом минулого року.

Водночас перший віце-прем’єр Олександр Турчинов зауважив, що в Україні не скасували вищий рівень епідемічної небезпеки: «Говорити про повну перемогу дуже рано, про це свідчить диференціація епідемічної ситуації і в областях, і в Україні».

Для дітей та молоді карантин виявився черговими канікулами. Однак не дуже солодкими, каже студентка Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв Анна Борецька: «Я рада, що карантин нарешті закінчується. Хоча, на мою думку, ці дострокові канікули затягнули на такі терміни, що наздогнати програму вже не вдасться, студенти закінчать семестр із неповним багажем знань. Це прикро, бо люди все одно не сиділи вдома, не відчували небезпеки».

Через епідемію пандемічного грипу А(H1N1) 30 жовтня Кабінет Міністрів запровадив карантин у 9 областях України. На три тижні уряд призначив канікули в дитсадках, школах та вищих навчальних закладах, було також заборонене проведення в Україні масових заходів.

Медики прогнозують другу хвилю грипу через місяць, тому закликають до профілактики простудних захворювань.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG