Доступність посилання

ТОП новини

Карантин: продовження вирішуватимуть на місцях?


Київ – Карантин в Україні можуть продовжити. Принаймні так радить Міністерство охорони здоров’я. Водночас глава уряду припускає, що карантин залишать лише в кількох областях.

Напередодні у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що карантин варто продовжити. Перший заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець зазначив: епідеміологічна ситуація в країні ще не нормалізувалася.

Рішення – за регіонами

На думку колишнього міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, право вирішувати, де продовжувати карантин, а де його скасовувати, уряд повинен віддати регіональним органам управління. Таким чином, вважає він, вдасться оптимально розв’язати ситуацію.

«Треба віддати право місцевим органам влади приймати ці обмежувальні заходи. Тому що в масштабах усієї країни такі заходи не варто застосовувати», – каже Микола Поліщук.

На засіданні уряду Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що, можливо, карантин скасують лише у деяких регіонах України. «Немає загальної ситуації. Є частина областей, у тому числі Київ, які ще мають на своїй території перевищений епідемпоріг. Є частина областей, особливо східні та південні, які так і не досягли епідемічного порогу», – пояснила глава уряду.

Збитки – величезні

Тим часом заклади, закриті на період карантину, оцінюють збитки у десятки, а подекуди й сотні тисяч гривень. Зокрема, генеральний директор Національного академічного театру російської драми Михайло Резникович повідомив Радіо Свобода, що попередні збитки від закриття театру становлять майже півмільйона гривень.

У Міністерстві економіки визнають: через епідемію держава втрачає значні суми. Проте, зазначає заступник міністра економіки Михайло Поживанов, збитки від епідемії поки не підраховували. «Дуже постраждали області, які займалися туризмом. Окрім того, страждають театри, галереї», – підсумовує він.

20 листопада Державна надзвичайна протиепідеміологічна комісія проаналізує результати боротьби з грипом у країні й ухвалить рішення про продовження або скасування карантину.

Нині в Україні майже півтора мільйона хворих на грип. Водночас у МОЗ повідомляють про зниження рівня захворюваності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG