Доступність посилання

ТОП новини

17 січня 2010 року покладе кінець двовладдю в Україні? (Європейська преса)


Прага – Європу цікавить, як Україна може вийти з нинішньої ситуації політичного хаосу і двовладдя, чи допоможуть вирішити ці проблеми січневі президентські вибори. Аналітики вважають, що головними претендентами на президентську посаду в Україні є, на жаль, «представники старої системи», які притримуються головних схем корупції в державі, домовленостей за зачиненими дверима, схеми сильної вертикальної підпорядкованості та особистої вірності лідерові. Тобто, як інформують європейські газети, з посиланнями на експертів, у головних українських політичних структурах діють принципи, близькі до мафіозних традицій. Деякі газети також інформують, що головним фактором газових домовленостей Юлії Тимошенко і Володимира Путіна стала українська газотранспортна система. У пресі аналізуються можливі політичні наслідки саміту Україна – ЄС, запланованого на 4 грудня, і чого буде у його рішеннях більше – прагматизму чи романтики.

Польська «Ґазета Виборча» вважає, що нинішньому Президентові України Вікторові Ющенку вже ніщо не допоможе покращити шанси на другий термін. Навіть запізнілі укази Ющенка щодо поліпшення ставлення до ветеранів Української повстанської армії як ветеранів Другої світової війни, де він ставить відповідні вимоги до уряду Юлії Тимошенко, який мав би реалізувати додаткові заходи з цього приводу. Польський часопис вважає, що Ющенко вже немає «ніяких шансів, кланяючись Західній Україні», на втілення у життя планів повного визнання вояків УПА в Україні. І не лише тому, що уряд Юлії Тимошенко не дуже бажає виконувати вказівки Президента щодо УПА, але й з тих причин, що ставлення до цієї проблеми в державі далеко неоднозначне. «Ґазета Виборча» констатує, що, незважаючи на політичні ходи з воїнами УПА та інші декларації, «шанси Віктора Ющенка бути переобраним на другий термін так і залишаються мінімальними».

Російська «Нєзавісімая газета» також наголошує, що «Євросоюз провіз Ющенка» повз омріяне ним на цю осінь підписання двох важливих документів із Брюсселем – про асоційовані відносини України і ЄС та про створення зони вільної торгівлі Києва з ЄС. Газета наводить думки експертів про те, що ці угоди ще не готові для підписання на саміті Україна – ЄС 4 грудня в Києві і тут буде підписано лише кілька декларативних документів про перенесення підписання двох важливих угод на 2010 рік, тобто після президентських виборів.

Брюссельське інтернет-видання «EUObserver» вважає, що 4 грудня у Києві нове керівництво ЄС дасть зрозуміти українським верхам необхідність політичних і фінансових реформ і покаже приклад прагматичнішого ставлення до відносин із Україною. Це видання також наголошує, що й цього разу «питання можливого вступу України до ЄС знову залишиться поза порядком денним». Цей саміт, найімовірніше, стане останньою подібною зустріччю для нинішнього Президента України Віктора Ющенка, зауважує «EUObserver» і додає, що «ЄС також не бажає відкривати кордони зі східним сусідом». У цій публікації стверджується, з посиланням на внутрішні документи ЄС, що в Брюсселі «звинувачують ймовірного наступного Президента України, сьогодні чинного Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, у використанні авторитарного стилю управління, який нагадує стиль... Леоніда Кучми». «EUObserver» також прогнозує, устами одного з чільних дипломатів ЄС, що «за Тимошенко Україна буде більше подібною на кучмівську..., і за влади Тимошенко варто очікувати в державі більше стабільності й передбачуваності». Брюссельське видання інформує, що плани асоціації й фінансової допомоги Україні не будуть розглядатися 4 грудня на саміті Україна – ЄС у Києві, вони відкладаються на пізніше.

Австрійська «Ді Прессе» оприлюднила велике інтерв’ю з відомим на Заході львівським професором історії Ярославом Грицаком, котрий висловив свій обґрунтований песимізм щодо найближчих позитивних політичних перспектив України. Грицак, зокрема, охарактеризував головні українські політичні об’єднання, як «побудовані на принципах відносин особистого довір’я чи, точніше, подібних на традиційні мафіозні клани». Відомий історик також зазначив в інтерв’ю австрійському виданню, що від «головних кандидатів на нинішніх президентських виборах в Україні, які є представниками старої системи», не варто очікувати якихось кардинальних позитивних перетворень для суспільства. На думку Грицака, буде добре, якщо після цих виборів «прийде кінець двовладдя роздвоєних помаранчевих, фраґментарності влади, що нашкодило Україні більше за все ...та роз’яснення політичної сцени». Ярослав Грицак також висловив у інтерв’ю «Ді Прессе» обережний оптимізм з приводу того, що, хоча «Україна перебуває на роздоріжжі перед небезпечною кризою.., але є ще сили, які збережуть єдність держави, є сподівання на здійснення таких шансів».

Російське видання «Комерсант» наголошує, що «Газпром» проголосував за Юлію Тимошенко», задокументувавши п’ятничні домовленості прем’єрів Росії та України. Тут також йдеться про те, що «російська монополія зробила все це не безкоштовно і не без компенсацій – натомість Україна пообіцяла, що модернізація української ГТС відбуватиметься за участі «Газпрому». «Комерсант» наводить свідчення як українських, так і російських чільників про те, що «переконати пана Путіна піти назустріч пані Тимошенко вдалося, дякуючи компромісу в питанні з українською ГТС». Газета також вважає, що лише наближення президентських виборів в Україні змусило Москву піти на таку угоду з урядом Тимошенко.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG