Доступність посилання

ТОП новини

В Українi зростає полiтичний цинiзм – ПАРЄ


Делегацiя Парламентської асамблеї Ради Європи, що вiдвiдала Україну з передвиборною мiсiєю, вiдзначає в цiлому «вiльну i змагальну» атмосферу в Українi пiд час пiдготовки до виборiв Президента. Водночас у своїй заяві делегацiя висловлює занепокоєння зменшенням довiри електорату та збiльшенням полiтичного цинiзму.

ПАРЄ вiдзначає покращення ситуацiї зi свободою ЗМI в Українi, проте заявляє, що вони працюють у сильнiй залежностi вiд фiнансiв i бiзнесу.

Крiм того, делегацiя занепокоєна сильним взаємозв’язком мiж полiтичними та фiнансовими течiями в країнi. Полiтична боротьба, кажуть в органiзацiї, вважається боротьбою осiб, амбiцiй i фiнансових iнтересiв, а не змаганнями полiтичних платформ та iдей.

Делегацiя також була стурбована отриманою iнформацiєю щодо неналежного проведення передвиборної кампанiї кандидатами. Йдеться про антисемiтськi натяки i «мову ворожнечі», заявляють в ПАРЄ.

Також у ПАРЄ наголошують: незважаючи на неодноразовi рекомендацiї Ради Європи, українське виборче законодавство не повною мiрою вiдповiдає стандартам Ради. Так, липневi доповнення до вiдповiдного законодавства стали «кроком назад» у деяких аспектах виборчого законодавства. При цьому, враховуючи обмежений час, делегацiя пропонує привести виборче законодавство в Українi у вiдповiднiсть до стандартiв Ради Європи одночасно зi вступом на посаду нового Президента, а не за кiлька тижнiв до виборiв.

Делегація ПАРЄ перебувала у Києві 24-26 листопада для того, щоб оцінити політичну ситуацію в Україні напередодні виборів Президента.
XS
SM
MD
LG